Mindenmás

Napi pakk: csodás időnk lesz ma Szegeden, ma van Eric Clapton és Céline Dion szülinapja

Csodás időnk lesz ma Szegeden, egész nap lubickolhatunk a nap kellemes melegében. Ma fújja el a gyertyákat a szülinapi tortán Eric Clapton és Céline Dion. Meghatározó ez a nap a szegedi egyetem életében is, ugyanis ma nyújtják be az SZTE modellváltásáról szóló törvényjavaslatot. Hörpintsd fel a kávéd és maradj ma is a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Zalán, Izidor, és Gujdó nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 168 éve, 1853 -ban megszületett Vincent van Gogh, holland festő (Napraforgók).
  • 96 éve, 1925 -ben Horger Antal professzor eltanácsolta József Attilát a szegedi egyetemről a ”Tiszta szívvel” című verse miatt. A Szeged című napi közölte 1925. március 25-én a verset, ami jobboldali körökben botrányt robbantott ki; a Szegedi Új Nemzedék 1925. március 29-i számában két cikkben is támadták a költőt. A Szegedi Tudományegyetem, a Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karának dékánja Horger Antal, 1925. március 30-án, hétfőn reggel a Szegedi Új Nemzedék című lap vasárnapi számában megjelent kritikák hatására magához hívatta József Attilát, és két tanú jelenlétében közölte vele a bölcsészeti kar álláspontjaként feltüntetett magánvéleményét, miszerint a Tiszta szívvel c. verse miatt az egyetem nem látja szívesen többé hallgatói között. Ezt a konfliktust örökítette meg a költő a Születésnapomra című versében is.
  • Ma 84 éves Warren Beatty amerikai színész és rendező (Bonnie & Clyde, Dick Tracy).
  • Ma 53 éves Céline Dion énekesnő.
  • 19 éve, 2002 -ben a windsori kastélyban 101 éves korában meghalt Erzsébet brit anyakirályné. VI. György, Nagy-Britannia és Észak-Írország királyának felesége és II. Erzsébet királynő édesanyja volt.
Fotó: nlc.hu
  • 17 éve hunyt el Toma András az utolsó magyar hadifogoly.
  • Ma 70 éves Romsics Ignác, Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja.
  • Ma 76 éves Eric Clapton brit rockgitáros, énekes és zeneszerző.

LUBICKOLHATUNK A NAPSÜTÉSBEN MA SZEGEDEN

Ma sem maradunk napsütés nélkül Szegeden, folytatódik a tavasz a napfény városában. Számottevő változásra tehát nem kell számítani, hajnalban 6-8 fokig hűl le csupán a hőmérséklet, míg napközben már 14-16 fok lehet.

MA NYÚJTJÁK BE AZ SZTE MODELLVÁLTÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATOT

A kormány ma nyújtja be a parlamentnek a törvényjavaslatokat 11 további felsőoktatási intézmény, köztük a Szegedi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba adásáról. Korábban 10 egyetem modellváltásáról határozott a parlament, az alapítványi egyetemek száma tehát 21-re nőhet az új csomaggal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb