Közélet

Operatív Törzs: Mindenkinek kötelessége egyénileg is megtenni mindent a járvány letörése érdekében

Müller Cecília országos tisztifőorvos a szerdai Operatív Törzs sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az egyéni felelősségnek óriási szerepe van a védekezésben. Csak úgy lehet elkerülni a súlyos fertőzést és a halálozást, ha betartjuk a szabályokat – tette hozzá. A járványügyi adatok addig nem fognak változni, amíg nem akadályozzuk meg a fertőzés továbbadását.

Az országos tisztifőorvos azt is kiemelte, hogy sajnos 302 emberen nem tudtak segíteni kedden. A brit mutáns miatt nagyon gyorsan zajlódhat le a betegség. Egész népesség szinten elmondható, hogy a harmadik hullám egész Európát próbára teszi – tette hozzá. 

KÉTMILLIÓ FELETT AZ OLTOTTAK SZÁMA

A szakember szólt arról is, hogy remélhetőleg a vakcinációnak és a fegyelmezettségnek köszönhetően minél hamarabb el tudjuk érni a járvány platóját. “Rendkívül jó eredmény, hogy már több mint kétmillió ember kapta meg az első oltását, ebben nagy szerepe van mindenkinek, aki részt vesz az oltási folyamatban” – emelte ki Müller Cecília.

AZ OLTÁSI PROGRAM NEM VÁLTOZIK

Müller Cecília beszámolt a pedagógusok kampányoltásáról is. Az oltási sorrend ennek ellenére nem változik. Amikor a vakcinaszállítmány lehetővé teszi, hogy egy-egy csoportot párhuzamosan beoltsanak, akkor azt megteszik – tette hozzá. Holnaptól Komárom-Esztergom megye kis településein dolgoznak az oltóbuszok. Müller Cecília szólt arról is, hogy az oltási tapasztalatok egyelőre nagyon kedvezőek. Az idősotthonok már több mint 80 százalékosan átoltottak. Ennek az az eredménye, hogy márciusban 96 százalékkal kevesebb új koronavírus-fertőzést regisztráltak az ápoltak, és 92 százalékkal kevesebbet a dolgozók körében, miközben országosan 38 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. Az összehasonlítás alapja a második és a harmadik hullám felszálló ága volt. 

HATÁSOSAK A VÉDŐOLTÁSOK

A megbetegedés súlyossága is jelentősen mérséklődött az idősotthonok esetében, és a halálozások is 86 százalékkal volt kevesebb, mint novemberben. Az utóbbi szám az ország egészére nézve 14 százalékkal nőtt. “Egyértelmű bizonyítékok vannak, és számokkal kifejezhető eredmények vannak a védőoltások hatásossága és eredményessége tekintetében” – tette hozzá, majd kiemelte, hogy a háziorvosok egy szakmai ajánlást kaptak arról, milyen sorrendben oltsák be a krónikus betegeiket. Müller Cecília ismertetése szerint a leginkább sérülékenyeket kell beoltani. Több szempontot mérlegelnek. A 65 év felettiek hármonegyedét már beoltották.

AZ ONKOLÓGIAI KEZELÉST KAPÓK IS ELSŐBBSÉGET ÉLVEZNEK

Müller Cecília elmondta, hogy az onkológiai kezelést kapók is az első helyre kerülnek, hasonlóan a transzplantáltakhoz. A második csoportba kerülnek a cukorbetegek – tette hozzá. A harmadik csoportba kerülnek, akik otthon tartózkodnak, de magas kockázatúak. A negyedik szinten vannak az összes egyéb típusú, de egyensúlyban lévő megbetegedéssel rendelkezők. 

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Egy fodrászüzlet nyitva volt Baranya megyében, négyen voltak bent, senki nem viselt maszkot, 19 napra bezárták a fodrászatot. Pécsett egy panzióban egy szoba ki volt adva 9 főre, hat hónapra bezárták a panziót – mondta el Kiss Róbert. 445-en szegték meg a kijárási tilalmi szabályokat – mondta Kiss Róbert. 38-an szegték meg a tranzitálási szabályokat 55 287-en vannak jelenleg hatósági házi karanténban, csak tegnap több mint 7 ezret rendeltek el. 

Forrás: origo.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb