Közélet

KSH: idén januárban bruttó 411 ezer, vagyis nettó 273 ezer forint volt a dolgozók átlagkeresete

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mai napon közzétett felmérése szerint idén januárban bruttó 411 ezer, vagyis a kedvezmények nélkül számolt nettó 273 300 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete Magyarországon – olvasható a Telex cikkében.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy év alatt 9,5 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és nettó átlagkeresete a 2020. januári adatokhoz képest.

A VÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN 424 EZER 300 FORINT VOLT A KÖZFOGLALKOZTATOTTAK NÉLKÜL SZÁMOLT BRUTTÓ ÁTLAGKERESET

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 8,5 százalékkal, a költségvetésben, az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremelései eredményeként 13,3 százalékkal, a közfoglalkoztatottak nélkül 13 százalékkal nőttek. A vállalkozásoknál 424 ezer 300 forint volt a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bruttó átlagkereset, ami 48 ezer 600 forinttal alacsonyabb az előző havinál. A költségvetésben számolt 422 ezer 700 forintos átlagkereset is 3000 forinttal alacsonyabb a decemberinél.

A NETTÓ ÁTLAGKERESET 9,2 SZÁZALÉKKAL EMELKEDETT AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁHOZ VISZONYÍTVA

A nettó átlagkereset a kedvezményeket is figyelembe véve 280 500 forintot ért el, 9,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 390 200 forintra becsülhető, ami 9,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A reálkereset 6,6 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 2,7 százalékos növekedése mellett.

VÁLTOZÓAN ALAKULNAK A KERESETEK A KÜLÖNBÖZŐ SZEKTOROKBAN

A legalább öt munkatárssal működő vállalkozásoknál teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma tavaly februárhoz képest 49 ezerrel csökkent, a költségvetési szektorban nem változott a közfoglalkoztatottak nélkül számolt létszám. A közfoglalkoztatottak száma 6,1 százalékkal (6 ezerrel) csökkent egy év alatt. Az iparban és az építőiparban az átlagosnál alacsonyabb 7,3, illetve 7,6 százalékos volt a keresetek emelkedése, a mezőgazdaságban 3,7 százalékos. A szálláshely – szolgáltatás, vendéglátás területén második hónapja csökkentek a keresetek, januárban 1,9 százalékkal voltak alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az oktatásban 12,7 százalékos, az egészségügyben 27,8 százalékos béremelkedést regisztrált a KSH.

Forrás: telex.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb