Mindenmás

Online lakossági fórumon számolt be elért eredményeiről a szegedi Prevent-Ív Praxisközösség

Április 30-án zárul a szegedi Prevent-Ív Praxisközösség 18 hónapos projekt időszaka, mely során 10 szegedi praxis bevonásával végzett 5 gyermek és 5 felnőtt háziorvos a körzetükhöz tartozó lakosság körében egészségük megőrzésének érdekében különböző preventív tevékenységet. A program 2019. augusztus 28-án indult, 135 143 463 Forint Európai Uniós támogatásból valósult meg, melyet a Széchenyi 2020 állami pályázat keretében nyertek el.

A projekt vége felé közeledve Dr. Barna Ilona háziorvos, a praxisközösség szakmai vezetője, Dr. Rósa Ágnes csecsemő- és gyermekgyógyász, a konzorcium vezetője, a praxisközösség tagjaival együtt online fórumon számoltak be elért eredményeikről.

A PRAXISKÖZÖSSÉGBEN 10 ORVOS, DIETETIKUSOK, VÉDŐNŐK, GYÓGYTORNÁSZOK ÉS MENTÁLHIGIÉNÉS SZAKEMBEREK EGYÜTTMŰKÖDÉSE VALÓSULT MEG

A praxisközösségben a 10 orvos mellett dietetikusok, védőnők, gyógytornászok és mentálhigiénés szakemberek működtek együtt, preventív tevékenységüket egészen a kisgyermekkortól kezdve az idős korosztályig kiterjesztve nyújtottak segítséget a praxisukhoz tartozó lakosságnak. A pályázat részeként saját betegirányító rendszert hoztak létre, amely keretein belül lehetőség nyílt a kliensek számára az online időpontkérésre a praxisközösség szakembereihez, és ami lehetővé tette az orvosok részére, hogy az ellátásban teamként működhessenek együtt, ezáltal alaposabban feltárhassanak egy-egy problémát.

A PROJEKT AZ ONLINE TÉRBEN IS EREDMÉNYESEN TUDOTT MŰKÖDNI

Az online tér igazi előnyeit a koronavírus idején tudták kihasználni, amikor megszűnt a személyes érintkezés, és amelyik szolgáltatást csak lehetett, átköltöztettek a digitális térbe. Az elmúlt időszak tapasztalata pedig azt mutatja, hogy az orvosok és szakemberek professzionalizmusának, szakmai elhivatottságának és lelkesedésének köszönhetően a projekt eredményesen tudott működni a virtuális térben is.

TÖBB EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ PROGRAM FŰZŐDÖTT A PRAXISKÖZÖSSÉG NEVÉHEZ SZEGEDEN

Amíg volt rá lehetőség különböző programokat szerveztek az egészségmegőrzés jegyében: többek között bőrgyógyászati-, szemészeti szűrővizsgálatokat tartottak, valamint olyan rendezvények fűződnek a praxisközösség nevéhez, mint a Prevent -Ív Családi Nap Rubint Rékával, ami tavaly szeptemberben mozgatta meg a résztvevőket a Szegedi Vízitelepen, a mellrák elleni küzdelemre hívta fel a figyelmet a Tízezer lépés séta a Huszár Mátyás rakparton, de még a Covid előtt nagy sikert aratott és több száz szegedit vonzott dr. Tari Annamária Szülők az információs korban című előadása az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban.

„Nagyon jó volt látni, ahogy az egészségük érdekében megmozdultak az emberek, és mennyien eljöttek egy-egy rendezvényünkre. Később pedig nagyon jól működött az online térben is a munka, eredményesen zártunk, azokat az indikátor számokat, amelyeket vállaltunk, sikerült teljesíteni” – mondta el kérdésünkre Márton-Solymosi Melinda, a rendezvények szervezője.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb