Közélet

Újabb szállítmány érkezett: több mint 218 000 AstraZeneca vakcina futott be

Április 1-jén összesen 218 400 adag AstraZeneca oltóanyag érkezett hazánkba. Február eleje óta ez már a kilencedik szállítmány az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű oltóanyagából, ezzel a vállalat által Magyarországra küldött vakcina mennyisége átlépte a 660 ezer adagot.

Az USA-ban végzett fázis III klinikai vizsgálatok eredményei szerint az AstraZeneca vakcina 100%-os védelmet nyújt a súlyos megbetegedés, a kórházi kezelés és a halálozással szemben, és a vakcinával kapcsolatos biztonságossági aggályok sem merültek fel. A vállalat heti rendszerességgel, két hónap alatt összesen 666 700 adag oltóanyagot küldött hazánkba. A most érkezett 218 400 adag AstraZeneca vakcina eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az Európai Uniós beszerzésből, ami 109 200 ember kétszeri oltását teszi lehetővé, ez megfelel egy nagyobb magyar város (pl. Székesfehérvár vagy Kecskemét) teljes lakosságának.

KAPACITÁSBŐVÍTÉS, NÉVVÁLTOZTATÁS

Az AstraZeneca folyamatosan dolgozik a kapacitás bővítésén, hogy – a vállalat nemzetközi ellátási láncát sújtó exportkorlátozások ellenére – 2021 első félévében 100 millió adag oltóanyagot tudjon leszállítani az Európai Unió országaiba, és lakosságarányosan Magyarországra. Ennek megfelelően a következő hónapokban a gyártási tételek felszabadítása szerinti ütemezésben, további több százezer oltóanyag érkezése várható hazánkba a gyártótól. Az Európai Unió Gyógyszerügynöksége a napokban elfogadta a korábban hivatalosan COVID-19 Vaccine AstraZeneca néven forgalmazott vakcina új elnevezését, így mostantól az AstraZeneca az Európai Unióban Vaxzevria márkanév alatt forgalmazhatja az oltóanyagát.

SZEGEDRE MODERNA VAKCINA IS ÉRKEZETT

Újabb Moderna koronavírus-elleni vakcinák érkeztek a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal hűtőkamrájába – írja az MTI. A koronavírus tájékoztató oldal szerint ezek a vakcinák a háziorvosokhoz kerülnek, ugyanis ezeken a helyeken Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb