Közélet

Jó hírek érkeztek az egyik vakcináról: legalább hat hónapig véd, és leszámol a Dél-Afrikai mutációval

Jó hírek érkeztek az egyik nálunk is engedélyezett vakcináról: legalább hat hónapig véd, és leszámol a Dél-Afrikai mutációval is a klinikai tesztek alapján, és ez a vakcina pedig nem más, mint a volt szegedi kutató, Karikó Katalin nevéhez fűződő Pfizer – BioNTech cég oltóanyaga, olvasható az Index cikkében.

A VAKCINA 90% FELETTI HATÉKONYSÁGGAL VÉD LEGALÁBB 6 HÓNAPON ÁT A SÚLYOS LEFOLYÁSÚ BETEGSÉGTŐL

A gyártó összesen közel 44 000 páciens bevonásával végezte a vakcina klinikai kipróbálását, és már rendelkezésre állnak az oltás beadása utáni összegyűjtött 6 hónap adatai. Ezek megerősítették az első két hónap tapasztalatait, miszerint a vakcina 90 százalék feletti hatékonysággal véd a súlyos lefolyású betegség ellen, az oltás beadásától számítva legalább 6 hónapon át. Természetesen minden valószínűség szerint ezután is, de ennyire van jelenleg biztos tényadat.

16 ÉVES KOR ALATT IS TESZTELIK A VAKCINÁT, EDDIG JÓ EREDMÉNYEKKEL

A vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy a Pfizer vakcinája a Dél-Afrikai variánssal szemben is védelmet nyújt. Az is jó hír, hogy a résztvevőknél a tesztek első 6 hónapja során súlyos mellékhatás továbbra sem fordult elő. Az oltás használata jelenleg 16 éves kor felett engedélyezett, de a gyártó nemrég jelentette be, hogy 12–15 éves korú páciensek körében tesztelve is a felnőttcsoporthoz hasonló, sőt, annál is nagyobb védettséget biztosít, és biztonságosan alkalmazható ebben a korcsoportban is. Sőt, a napokban bizonyosodott be, hogy az oltás a tünetmentes esetek megelőzésére is alkalmas, így a fertőzés terjedésének megelőzésére is van esély a Pfizer vakcinájával, írta az Index. 

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb