Közélet

Müller Cecília: adattorlódás miatt alakult ki a mai magas halálozási szám

A járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek Magyarországon, egyfajta stagnálást észlelünk – kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília, majd a brit mutáns veszélyeire felhívva a figyelmet kijelentette: fiatalok is nagyon rövid időn belül, a fertőződést követően kórházi kezelésre szorulnak.

Változatlan az a tény, hogy akik kórházba kerülnek, azok valamiféle krónikus betegségtől szenvednek – mutatott rá. Mindig találkozni olyan személyekkel, akik úgy reagálnak a vírusra, hogy rendkívül gyorsan, súlyos állapotba kerülnek – órákkal a tünetek megjelenése után már lélegeztetőre szorulnak. 

PFIZERREL FOLYTATÓDIK AZ OLTÁS

Müller Cecília fontosnak nevezte a bevezetésre került védelmi intézkedéseket, amiket mindenkinek maradéktalanul be kell tartania. A mai napon érkezett Pfizer-vakcinák rögtön az oltópontra kerülnek, ebből oltják majd a pedagógusokat és lehetőség nyílik a második körös oltásokra is – ismertette a mentetrendet az országos tisztifőorvos a szerdai tájékoztatón. 

HAMAROSAN DÖNTENEK AZ ASTRAZENECÁRÓL

Bizonyára sokan hallották, hogy továbbra is kételyek merültek fel az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban – emelte ki Müller Cecília, utalva az EMA tisztviselőjének megszólalására, majd arra, hogy az EMA még aznap közölte, hogy a vizsgálatok még nem értek véget. Az országos tisztifőorvos kiemelte, amint megfogalmazzák a hivatalos állásfoglalást – ezt ma délutánra vagy legkésőbb csütörtök reggelre becsülte –, attól függően döntenek a hazai AstraZeneca-vakcinával való oltakozással kapcsolatban.

FELTORLÓDTAK AZ ADATOK: TÖBB MINT 300 HALOTT EGY NAP ALATT

Az elhunytak száma sokakban megdöbbentést keltett – fogalmazott a tiszti főorvos –, ugyanis 311-en haltak meg szerdára virradóra, de felhívta a figyelmet arra is, hogy adattorlódás miatt alakult ki ez a magas szám. Kifejtette, hogy ez azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatók a húsvét miatt nem tudtak mindig pontos adatokat küldeni, ezért ezeket utólag korrigálták, ezért a mai adat az ünnepekről feltorlódott adatokat is tartalmazza. Müller Cecília kiemelte, hogy nem adatokról, hanem elhunyt emberekről van szó, és arra kért, hogy ez mindenkit arra ösztönözzön, hogy mindent megtegyenek a fertőzés elkerülésének érdekében. 

AZ EGÉSZ EMBERISÉG A PANDÉMIÁBAN SZENVED

Megköszönte a kollégák helytállását is, és az egészség világnapjáról is beszélt Müller Cecília. Azt mondta, az egész emberiség pandémiában szenved, éppen ezért minden erőnket arra kell összpontosítani, hogy Magyarország kikerüljön a járványból, ennek fő útja pedig a védőoltások beadása. Beszélt arról is, hogy reméli, hogy a közeljövőben eljön a platózás időszaka is, de az adatok miatt nagyon szigorú feltételekkel szabad csak megkezdeni a gazdaság újraindítását. Hangsúlyozta: a védelmi intézkedések köre megmarad, fokozott intézkedéseket mindenkitől. 

LEGYEN OTTHON LÁZCSILLAPÍTÓ

Hűtőfürdőt, lázcsillapítót és hőmérőt ajánlott Müller Cecília arra a helyzetre, ha valaki otthon van és koronavírusos. Szerinte nagyon körültekintőnek kell lenni, aminek fontos eleme, hogy a beteget elkülönítik. Nagyon fontosnak nevezte a szellőztetést. Arra kért, hogy erről ne feledkezzünk meg, mert a téli időszakban ezt sokan el szokták felejteni. Hangsúlyozta, ez azért nagyon fontos, mert a vírusrészecskék a tárgyakra kerülhetnek a köhögéssel, így magunkat vissza-, vagy családtagunkat megfertőzhetjük. Kiemelte, ha rosszabbak a tünetek, vagy több napig tartó lázzal szenved valaki, hívni kell a mentőszolgálatot, ugyanis gyorsan, hirtelen súlyosbodhat a megbetegedés.

FOLYTATÓDIK AZ OLTÁSI PROGRAM

György István beszámolt az oltási program aktuális állásáról. A legfeszesebb tempót diktálja az ország. 25 százalékos az átoltottsági szint. 2536751 fő kapott oltást. Ez azt jelenti, hogy minden magyar ember megkapta a vakcinát, megelőzve az uniós átlagot, ami 13 százalékos. A kétszer beoltottak száma meghaladja az 1 milliót, ami a lakosság 10 százalékát teszi ki. Joggal bízhatunk tehát abban, hogy visszaszorul a járvány – húzta alá a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője. Mint mondta, az oltás folytatódik, a kormány azon van, hogy minél előbb minél többen kapják meg az oltást. Minden egyes beoltottal közelebb kerülünk a normális élethez – húzta alá az operatív törzs sajtótájékoztatóján György István. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon az oltásra. Emlékeztetett: az idősek oltása volt az első, így haladtak korral lefelé a fiatalok felé. „Már minden korosztályt oltanak az orvosok a rendelőkben, oltópontokon” – mondta az oltási munkacsoport vezetője.

A KÖVETKEZŐ NAPOK TERVE

Azok a pedagógusok, akik igazoltan fertőzöttek voltak az elmúlt 3 hónapban, később is kapnak majd lehetőséget az oltásra – emelte ki György István államtitkár. Az oltási munkacsoport vezetője hozzátette, a normális élethez hozzátartozik, hogy a gyerekek közösségbe, a szülők pedig dolgozni járnak. A múlt heti oltási eredményeket nagy sikernek értékelte, és kiemelte, hogy több mint félmillió első körös oltást és több mint 700 ezer másik körös oltást adtak be az egészségügyben dolgozók. A következő napok oltási tervéről azt mondta, hogy a vakcinák mennyiségétől függően fognak oltani, eddig 3,9 millióan regisztráltak és 1,6 millióan várnak még az oltásra. Ennyi vakcina egyelőre nincs az országban – hangsúlyozta György István, és hozzáfűzte, hogy következő napokat is ez határozza meg. Jövő héten kétféle vakcinával, Szputnyikkal és Pfizerrel tudnak oltani.

A SZPUTNYIK CSÜTÖRTÖKÖN FUT BE A HÁZIORVOSOKHOZ

Beszélt arról is, hogy az NNK a múlt héten érkezett Szputnyikot megvizsgálta, és csütörtökön szállítják azokat a háziorvosoknak, praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek oltásra. Kiemelte, hogy 246 870 adag Pfizer érkezik az oltópontokra, ebből 100 ezret a pedagógus oltás második körére biztosítottak. 32 ezer adag ebből a háziorvosoknak megy. Ők jelenleg is oltanak AstraZenecával Modernával és második körös Sinopharmmal – részletezte György István. 

MEGHOSSZABBODOTT A HATÁRELLENŐRZÉS

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa külön kitért a szolgáltatásokra: az ideiglenes védekezési intézkedések megszűntek. A négyzetméter-alapú megkötések a szolgáltatásokra nem vonatkoznak – húzta alá. A szállodák nem fogadhatnak vendégeket, az éttermekben továbbra is csak az ételért érkező személyek, a kiadás idején tartózkodhatnak – sorolta. Meghosszabbította a határőrizetet, és határellenőrzést is a kormány- folytatta. A kormányrendelet ma jelenik meg a Magyar Közlönyben. “Mindenki törekedjen a szabályok betartására!” – mondta el. 

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Maszkviselés miatt 466 ember ellen intézkedtek a rendőrök. A közterületen 453 személy ellenintézkedtek. Összesen 466 személlyel szemben intézkedtek egy nap alatt, maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – ismertette Kiss Róbert rendőr alezredes. Hozzátette, hogy ebből 453-an voltak közterületen, 120 embert figyelmeztettek, és 195 embert pénzbüntetéssel súlytottak. Emellett 499-en szegték meg a kijárási tilalmat, és beszámolt arról is, hogy eddig összesen 29 üzletben rendeltek el ideiglenes bezárást. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb