Mindenmás

Napi pakk: marad a szeles, esős idő Szegeden, ma van az Iwiw indulásának és a mozgókép bemutatásának évfordulója

Szeles, esős idő ígérkezik a hét közepére, de ne búsulj, örökké nem eshet, ahogy haladunk egyre közelebb a hétvége felé, úgy kerülnek egyre távolabb tőlünk az esőfelhők. Ma van a Könyvtárosok világnapja, Esterházy Péter születésnapja, a mozgókép bemutatásának 127. évfordulója és 19 éve indult az Iwiw. Ragadd meg az esernyőd és vágj bele a mai napba a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Tibor, Gusztáv, Benedek, Tiborc, Jusztin, Euszták és Maxim nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 135 éve, 1886 – ban megszületett Tóth Árpád költő, műfordító (Esti sugárkoszorú).
  • 127 éve, 1894 – ben Thomas Edison először mutatta be nyilvánosan a kinetoszkópot, a mozgóképet.
  • 119 éve, 1902 – ben Marie és Pierre Curie először izolálta a radioaktív elemet, a rádiumot.
Fotó: cultura.hu
  • 118 éve, 1903 – ban Dr. Harry Plotz felfedezte a tífusz elleni vakcinát.
  • 94 éve, 1927 – ben az első sorozatban gyártott Volvo modell legördült a gyártósorról a Göteborg melletti Lundby üzemében.
  • 71 éve, 1950 – ben megszületett Esterházy Péter, Kossuth-díjas író.
  • 63 éve, 1958 – ban Lajka kutyával a fedélzetén a Szputnyik 2 elégett az atmoszférába lépés során.
Fotó: erdekesvilag.hu
  • 51 éve, 1970 – ben robbanás történt az Apollo-13 űrhajón. Az űrhajósokat sikerült visszahozni a Földre. Az Apollo–13 az Egyesült Államok holdprogramjának, az Apollo-programnak a hetedik küldetése, és a harmadik leszállási kísérlete volt. A holdra szállás meghiúsult, a fő cél az űrhajósok megmentése lett. Az űrhajó elvesztette oxigénkészletének jelentős részét, nem termelődött víz és elektromos áram, nem működött az űrhajó meghajtása, az űrhajósok közvetlen életveszélybe kerültek. A hazatéréshez a holdkomp készleteit és berendezéseit használták. Az űrhajó parancsnoka, James Lovell szavai szállóigévé váltak: “Houston, problémánk van.”
Fotó: origo.hu
  • Ma 44 éves Sarah Michelle Gellar, színésznő (Tudom mit tettél tavaly nyáron, Buffy, a vámpírok réme, Sikoly 2 , Kegyetlen játékok).
  • 19 éve, 2002 – ben elindult az iwiw.hu közösségi oldal.
  • 10 éve, 2011 óta ez a nap a Könyvtárosok világnapja. Két nagy szervezet: az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA), és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte a világnap megtartását. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre.
Fotó: betubazar.hu
  • 75 éve, 1946 – ban meghalt Horger Antal nyelvész. A sze­gedi, majd a kolozsvári egyetem tanára. József Attilának a szegedi egyetemről való eltanácsolása kapcsán híresült el.

ESŐVEL ÉS SZÉLLEL KÖSZÖNT BE A SZERDA SZEGEDEN

Sajnos nem tágít az áprilisi csapadékos időjárás, ma is marad az eső, na meg a szél is Szegeden. Hajnalban 3 és 6 fok közötti hőmérsékletet mérhetünk és az eső is végig velünk marad, úgy hogy ne tedd messzire az esernyőt!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb