Kikapcs

Tényleg olyan méregdrága a Balaton, és sokkal olcsóbb a tengerpart? Utánajártunk annak, mi lesz velünk a nyáron!

Bár a tavasz még csak pár napra mutatta meg igazi arcát Szegeden, mégis már a nyáron és a nyaraláson törjük a fejünket, és milyen jól tesszük! Hiszen ahhoz, hogy minden simán menjen érdemes már időben szállást foglalni, akár a Balatonra mennénk, akár külföldre. A napokban egyre több médium számolt be arról, hogy méregdrága lesz az idei évben a belföldi nyaralásunk, ennek apropóján pedig rákérdeztünk Prónay Bencénél, a Proko Travel ügyvezetőjénél, igaz-e, hogy tényleg mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni ahhoz, hogy idén pár napot eltölthessünk nyugiban, a tengerparton, vagy a Balatonon. Na és, mik az idei trendek, hova utaznánk a legszívesebben?

Prónay Bence kérdésünkre elmondta, hogy az idei évben is töretlen népszerűségnek örvend a Balaton, ami a belföldi pihenést illeti.

„Egyértelműen azt látjuk, hogy a nyári szezon ismét a nyaralás idejét hozhatja el hazánkban. Megnyílnak a szállodák, lehet menni újra kirándulni, akár külföldre, akár belföldre. A desztinációk tekintetében úgy látjuk, hogy megmaradt a klasszikus vízpart, a Velencei tó és a Tisza tó térsége is népszerű, de egyértelműen a Balaton a fő favorit a nyári időszakban, főleg a családosok körében” – ismertette velünk a jelenlegi trendet az ügyvezető. És mi a helyzet az árral? Tényleg olyan méregdrága lesz minden, ahogy beharangozták?

NEM LESZ OLCSÓ A BALATON

A turisztikai szakember elmondta, hogy nehéz pontosan előre jelezni a szezont, az viszont látszik, hogy a tavalyi évhez képest olcsóbb biztosan nem lesz.

„Azt, hogy valójában mennyivel drágul, azt nehéz megmondani, mert azt látjuk, hogy szálloda és szálloda között is van különbség abban, hogy ki, hogy árazza be az idei évet. Van olyan száláshely, amely igen jelentős áremelést alkalmazott, főleg a balatoni térségben. Már a járvány előtt, 2019 ben is igaz volt, hogy egy tengerparti nyaralás adott esetben olcsóbban is megvalósítható volt, mint egy balatoni kirándulás. Tartok tőle, hogy ez az idei évben is igaz lesz.” – emelte ki az ügyvezető.

TEHÁT AKÁR TÖBBE IS KERÜLHET A BALATON, MINT A TENGERPART

Oké, de ennek mi lehet az oka? – törtük a fejünket, hiszen megdöbbentő, hogy a Balaton drágább, mint egy görögországi nyaralás. Feltettük tehát a kérdést, hogy mekkora hatással lehet az árak alakulására az, hogy a koronavírus-járvány miatt többen terveznek belföldi nyaralást és az is, hogy a szállásadók, hotelek ezzel próbálják meg pótolni a zárlat miatt kialakult bevételkiesést. Prónay Bence erre elmondta, hogy mind a két tényező befolyásolja az idei díjszabások alakulását.

„Mind a két hatás érvényesül. Biztos van az utazni vágyók körében egy széles réteg, akik úgy gondolják, hogy most egy nagyobb utazásnak nem indulnak neki és inkább belföldön nyaralnak. Ergo, a relatív kereslet nagyobb, mint a korábbi években. A kereslet növekedése pedig árnövelő hatást okoz. Másrész pedig el kell ismerni, hogy ahhoz, hogy az adott szállodák megtarthassák a dolgozóikat és a veszteségeiket tudják fedezni, a hiteleiket fizetni, ehhez rövidebb idő alatt csak úgy van lehetőségük, hogy ha magasabb árat alkalmaznak” – ismertette a szegedi utazási iroda vezetője.

NYARALNI MENNÉL? ÉRDEMES MINÉL HAMARABB FOGLALNI

Már itt a tavasz, és jobban járunk, ha időben elgondolkozunk rajta, hogy mikor, merre akarunk utazni, hiszen kevesebb mint 2 hónap múlva már beköszönt a nyár és berobban az igazi üdülőszezon. Az ügyvezető ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy érdemes minél előbb lefoglalni a nyaralást, a szállodát, és ha tehetjük, akkor a lemondási feltételekkel összhangban válasszunk.

„Én mindenképpen azt javaslom, hogy nézzék meg az adott szállodának, az adott szolgáltatónak, utazási irodának a lemondási feltételeit, mert nagyon sok vállalkozás nagyon kedvező feltételeket nyújt az idei évben. Magyarul: érdemes lefoglalni már most egy utazást, mert nincs feltétlenül kockázatban az ember, tehát sok esetben le tudja mondani nagyon kedvező feltételek mellett”- továbbá hozzátette, hogy a nyitás újabb lépcsőinél egyre gyorsabban fognak telítődni a még üresen álló helyek, és az árak is
egyre magasabbak lesznek, tehát időben kell gondolkodni ha nem akar hoppon maradni az ember.

SZÍVESEN MEGYÜNK KÜLFÖLDRE IS

„Azt látjuk, hogy a külföldi utazást is igénylik az emberek. Elég széles réteg az, aki részben a magas hazai áraknak köszönhetően nem belföldön, hanem külföldön képzeli el a nyaralását, és hát nem utolsó sorban bármennyire is szép Magyarország, az Eiffel-torony vagy a római Colosseum akkor sem kerül határon belülre. Aki ezeket a csodákat vagy az Alpok csúcsait szeretné látni, ő el fog menni oda. Egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy a külföldi utazásokra töretlenül megvan az igény, nagyon sokan szeretnének külföldre menni és alig várják, hogy nyíljanak a határok” – mondta végül Prónay Bence, aki azt is elárulta, hogy valószínűleg egyfajta fokozatosság lesz a jellemző, tehát először csak a környékbeli országokba és a klasszikus nyaralóhelyekre lehet majd menni, azt követően pedig, a július elejétől- közepétől már feltehetőleg az egész kontinens járható lesz a turisták számára.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb