Közélet

Operatív Törzs: egy hét alatt 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma

Most, a 14. hetedik héten jóval alacsonyabb a fertőzésszám, mint a 13. héten – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője kiemelte: az átlagéletkor nem változott, az továbbra is 46 év a fertőzöttek körében. 

Szólt arról is, hogy a járvány kezdete óta eddig a 40-49 évesek korcsoportjába tartozik a fertőzöttek 23 százaléka, és elmondta, hogy a települések 99 százaléka érintett a fertőzésben. E kapcsán kiemelte: az elmúlt héten Zala megyében volt a legalacsonyabb a fertőzésszám.

EDDIG A LAKOSSÁG 30 SZÁZALÉKA KAPTA MEG LEGALÁBBB AZ ELSŐ OLTÁST

A szakember közlése szerint országosan 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma a 14. héten a 13. héthez képest. A beoltottak száma már átlépte a 3 millió főt, ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság több mint 30 százaléka kapta meg legalább az első oltását.  Ezen a héten is folytatódik az oltási program: szerdán kapnak SMS-t azok a pedagógusok, akik eddig valamilyen ok miatt nem tudtak elmenni az oltásra, őket az oltópontokon Pfizer-vakcinával fogják oltani – ismertette Galgóczi Ágnes, hozzátéve, hogy a háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kapnak. Kérdésre elmondta, hogy bármelyik védőoltásnál előfordulhat, hogy az oltás után megfertőződik koronavírussal valaki, de a vakcina töredékére csökkenti a súlyos betegségek kialakulásának a lehetőségét. A védőoltás beadása után is be kell tartani a járványügyi szabályokat. Kifejezetten kell vigyázni azoknak, akik alapból valamilyen betegséggel rendelkeznek.  

A napi adatok pontosan:

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Kiss Róbert a szerdai online sajtótájékoztatón elmondta: közterületen 467, tömegközlekedési eszközökön és megállóikban 7, üzletekben és bevásárlóközpontokban 9 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Eddig összesen 52 269 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt a védelmi intézkedésről szóló kormányrendelet hatálybalépése óta – tette hozzá.

KÉT NEGATÍV PCR TESZTTEL LEHET SZABADULNI

Kiss Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatósági házi karantén alóli mentesüléshez két negatív PCR-tesztre van szükség, a védettségi igazolvány ehhez önmagában nem elegendő. Hozzátette, hogy az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt idáig 1037 esetben intézkedtek, az üzemeltető, vagy a tulajdonos felelőssége 314 esetben volt megállapítható, az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt 723 intézkedésre volt szükség. Közölte: kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 211 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A tavaly novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom bevezetése óra 63 053 intézkedésre volt szükség a szabályokat be nem tartókkal szemben.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb