Mindenmás

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Az eddigieknél egyszerűbb, gyorsabb, illetve négyezer forint helyett ingyenes lehet a magyar jogosítványok kiadása a Magyarország.hu-n, azaz az Ügyfélkapun – vette észre a Totalcar.hu.

Februárban ugyanis új funkcióval bővült a felületen a Személyreszabott Ügyintézési Felület (SZÜF): az okmányokról szóló menüben, a vezetői engedélyre kattintva kell kitölteni egy nyilatkozatot arról, hogy felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot, hogy további külön kérelem nélkül gyártson mindig új jogosítványt, amikor ez szükséges.

HA EZT NEM TESSZÜK MEG, AKKOR MEHETÜNKA KORMÁNYABLAKBA

Aki ezt a néhány kattintásból álló műveletet nem végezte el, annak ezután is a Kormányablakba kell mennie és szemben a webes lehetőséggel, ott továbbra is 4000 forintba kerül a kártya kiállítása, az idősebb korosztály esetében olcsóbb. Amikor valakinek lejár a jogosítványa, de előtte jóváhagyta, hogy az állam automatikusan elkészítse a következőt, annak viszont nem kell mást tennie, mint megvárni, hogy a hosszabbításhoz kötelező orvosi alkalmassági igazolást feltöltsék a rendszerbe. Amint ez megtörtént, legyártják az okmányt, így azt nyolc napon belül megkaphatja azon a címen, amelyet a rendszerben megad.

TÖBB SZEMPONTBÓL IS EGYSZERŰSÍTETTEK

Aki meglévő mellett levizsgázik egy új járműkategóriára, az a még érvényes orvosi alkalmasság idejére megkaphatja az új jogosítványt a fenti módon, de az minden kategóriára csak abban a maradék időben lesz érvényes, ameddig az orvosi. Aki a teljes, akár 10 éves orvosi alkalmasságot szeretné az új jogsin látni, annak ezután is el kell mennie a vizsgálatra, viszont mostantól lehet választani a két megoldás közül. Amikor viszont azért van szükség jogosítványcserére, mert valakinek házasságkötés miatt megváltozik a vezetékneve, a teendők szintén teljesen automatikusak – írja a Totalcar. Hozzáteszik: az állami rendszerben mindehhez lennie kell három évnél nem régebbi igazolványképnek, ha viszont nincs, egy további, szintén új szolgáltatást használhatunk hamarosan, ahol videochat lehetőséget alakítottak ki. Mindennek persze feltétele az Ügyfélkapu-regisztráció, amelyhez első alkalommal személyesen el kell menni egy kormányablakba. A csak Magyarországon használt, a veszélyhelyzet alatt lejárt jogosítványok megújítására a vészhelyzet feloldását követő hatvan nap áll rendelkezésre.

Hétfőtől közlekedési vizsgák is újraindulnak:

Forrás: totalcar.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb