Közélet

Lezárult több egyetem részvételével az SZTE legveszélyesebb betegségek túlélési esélyeinek javítására szolgáló kutatása


- Hirdetés -

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Debreceni Egyetemmel közösen végzett négy éves projektje. A csaknem másfél milliárd forint értékű kutatás során azt vizsgálták, hogy a leginkább halálos betegségek túlélési esélyét, hogyan lehet növelni, adta hírül a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn.

A KUTATÁS SORÁN A HEVENY HASNYÁLMIRIGY GYULLADÁS, AZ AGYI ÉRKATASZTRÓFA ÉS A SZÍVELÉGTELENSÉG TÚLÉLÉSI ESÉLYEIT VIZSGÁLTÁK


- Hirdetés -

Az intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a PTE és konzorciumi partnerei, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) 2017-ben nyert el 1,494 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást a négy esztendőn át zajló kutatási projektre. A kutatások a heveny hasnyálmirigy gyulladás, az agyi érkatasztrófa és a szívelégtelenség, mint kiemelt halálozási mutatóval járó betegség túlélési esélyét célozták.

AZ EREDMÉNYEK ALAPJÁN JAVASLATOKAT TUDNAK TENNI A LEGVESZÉLYESEBB BETEGSÉGEK ESETÉBEN A LEGHATÉKONYABB KEZELÉSEKRE

A projekt eredményeként a laboratóriumokban és a betegágy mellett dolgozó szakemberek fogtak össze, és gyűjtötték a kórházakban a betegek adatait és mintáit. Ezeket a kutatók rendszerezték, és további vizsgálatoknak vetették alá. Az adatok elemzése után tudományos eredményeiket nemzetközileg elismert szaklapokban mutatták be. A közleményben Hegyi Pétert, a Stay Alive projekt szakmai vezetőjét, a PTE Transzlációs Medicina Intézetének vezetőjét idézve kiemelték: a kapott eredmények alapján a szakértők javaslatokat tudnak tenni a legveszélyesebb betegségek esetében a leghatékonyabb kezelés megválasztására.

EZEK A BETEGSÉGEK AZ ORVOSI KEZELÉSEK ELLENÉRE IS JELENLEG 30 – 50 SZÁZALÉKOS HALÁLOZÁSI ARÁNNYAL JÁRNAK

A PTE a programról korábban kiadott sajtóközleményében jelezte: a súlyos, akut, életet veszélyeztető betegségek a jelenleg alkalmazott orvosi beavatkozások mellett is elfogadhatatlanul magas, 30-50 százalékos halálozási aránnyal járnak. Az arány csökkentése az úgynevezett transzlációs medicina bevezetésével javítható; annak célja, hogy az alapkutatások és klinikai kutatások eredményei mihamarabb hasznosítóvá váljanak a betegellátásban is.

A PROJEKT HOZZÁJÁRUL A HALÁLOZÁSI MUTATÓK JAVÍTÁSÁHOZ

Kitértek arra, hogy a klinikai kutatások fontos részét képezi a betegadatok gyűjtése – az akut agyérkatasztrófa, az akut hasnyálmirigygyulladás, illetve a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kapcsán több beteggel kapcsolatban állnak rendelkezésre ilyenek -, míg a működő betegregisztereken kívül három klinikai vizsgálat is elindult a heveny hasnyálmirigygyulladás témájában. Az akkori közlés szerint a projekt hozzájárul a tudományos eredmények klinikai gyakorlatban történő hasznosításához, a betegek kórházi tartózkodásának rövidítéséhez, a halálozási mutatók javításához, végső soron pedig az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez.

Forrás: MTI


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb