Mindenmás

Napi pakk: nem tágít az eső Szegedről, ma 95 éves II. Erzsébet brit királynő

Ma se hagyd otthon az esernyőt, mert napközben zivatarok és záporok is lecsaphatnak ránk Szegeden, de a jó hír, hogy azért a nap is kisüt egy kicsit felettünk. Ma ünnepli 95. születésnapját II. Erzsébet brit királynő, 207 éve született Egressy Béni, a Szózat megzenésítője és ma van az Óvodák és Bölcsődék Napja. Ha tankolni készülsz, jó ha tudod, mától drágulnak az üzemanyagok. Hörpintsd fel a kávéd és vágj bele a mai napba a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Konrád, Zelma, Simeon és Anasztáz nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 239 éve, 1782 óta ez a nap az Óvoda nap. Friedrich Fröbel német pedagógus és óvodaalapító születésének emlékére tartják ezen a napon az “óvoda napot”. 1831. és 1836. között Svájcban tevékenykedett, különböző iskolákat alapított és részt vett a népiskolai tanárképzésben. Felismerte a jelentőségét az iskola előtti nevelésnek, amely a gyermekek tevékenységi hajlamát ösztönzi. 1837-ben létesítette kisgyermekek részére az első “Gondozó-, Játék- és Foglalkoztató Intézetet” a türingiai Blankenburgban, amelyeket 1840-től óvodáknak nevezett el.
Fotó: sites.google.com
  • 169 éve, 1852 óta ez a Bölcsődék napja. 2010-től államilag is elismert ünnepnappá vált a Bölcsődék Napja, így már hivatalosan is emlékezhetünk azokra, akik 158 évvel ezelőtt, 1852. április 21-én megnyitották Budapesten, a Kalap utcában az ország első bölcsődéjét.
  • Ma 95 éves II. Erzsébet, aki a legtovább hatalmon lévő női uralkodó. Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven született, ő VI. György király legidősebb lánya, aki 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje.
Fotó: remenyhirintezmeny.hu
  • 207 éve, 1814 – ben megszületett Egressy Béni színész, író, zeneszerző, a Szózat megzenésítője, valamint ő írta Erkel Ferenc Bánk Bán és Hunyadi László című operáinak szövegét.
A Szózat eredeti kézirata kiállításának megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtár és Információs Központjában 2016. november 3-án. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)
  • 205 éve, 1816 – ban megszületett Charlotte Brontë, angol írónő (Jane Eyre).
  • 111 éve, 1910 – ben meghalt Mark Twain amerikai író. Legismertebb művei az 1876-ban megjelent “Tom Sawyer kalandjai” és az 1884-ben kiadott “Huckleberry Finn kalandjai” – amelyeket tévesen csak ifjúsági regényeknek tekintenek – társadalmi problémákat tárnak fel: a rabszolgakérdést és a társadalom peremén élők helyzetét. Jelentős művei közé tartozik: “Hajósélet a Mississippin” és “Egy jenki Artúr király udvarában”.
Huckleberry Finn kalandjai
  • 5 éve halt meg Prince, Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró. (Purple Rain).
  • 80 éve, 1941 – ben megszületett Hollósi Frigyes magyar színész (Sose halunk meg!; Roncsfilm; Csapd le csacsi!).
Fotó: port.hu

ZÁPOROKKAL ÉS ZIVATAROKKAL KÖSZÖNT RÁNK A MAI NAP, A JÓ HÍR, HOGY KÖZBEN EGYRE MELEGSZIK AZ IDŐ

A mai napos-gomolyfelhős időben kialakulhatnak szórványosan záporok, zivatarok, erre elsősorban a Dunától keletre mutatkozik a legnagyobb esély, tehát Szegeden sem kizárt egy-egy vihar a nap folyamán.

MÁTÓL DRÁGÁBBAN TANKOLHATUNK SZEGEDEN, EMELKEDIK AZ ÜZEMANYAG ÁRA

Mától újra emelkednek az üzemanyagárak. A benzin esetében ez bruttó 4 forintot jelent literenként, a gázolaj esetében pedig az emelkedés mértéke 3 forint lesz.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb