Közélet

Szlávik János nem kapkodna a mozik és színházak nyitásával

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint beltéren egy szuperfertőző akár száz másik embert is meg tud fertőzni, ráadásul néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni. Szlávik János a színházak, mozik nyitásával óvatos lenne, mert beltéren nagyon tud terjedni a vírus.

Mint arról portálunk is beszámolt, az országos tisztifőorvos keddi tájékoztatójában arról beszélt, a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg. Müller Cecília szerint a javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik.

AGGASZTÓ, HOGY EGY-KÉT VÁROSBAN EMELKEDIK A KONCENTRÁCIÓ

Szlávik János hisz abban, hogy a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja jól mutatja a járvány alakulását, ez azonban nem csökken kellő mértékben, ezért óvatos lenne. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az ATV Start című műsorában aggasztónak nevezte, hogy egy-két városban emelkedik a koncentráció.

NÉHÁNY NAPOS KEDVEZŐ SZÁMOKRA NEM LEHET ALAPOZNI

Az infektológus szerint 3-3,5 millió beoltott már befolyásolja a járvány alakulását, azonban a vírus dinamikája is mutathatja, hogy csökkennek a számok. Néhány napos kedvező számokra azonban nem lehet alapozni azt, hogy ennyire jól állunk a járványban, tette hozzá a műsorban. Az óvodák, alsó tagozatok kinyitását, illetve a bölcsődék nyitva tartását jó döntésnek tartja, megjegyezve, hogy vannak olyan esetek, hogy a gyerekek a vírusfertőzés után kerülnek súlyos állapotba, de nem ők a fő veszélyeztetettek.

A SZÍNHÁZAK, MOZIK NYITÁSÁVAL ÓVATOSAN KELL BÁNNI

A szabadtéri, például a teraszok nyitását indokoltnak tartja. Azonban a színházak, mozik nyitásával már óvatos lenne, mert beltéren nagyon tud terjedni a vírus. Ha lesz olyan döntés, hogy védettségi igazolványhoz kötik bizonyos létesítmények látogatását, infektológusként támogatja azt. Az infektológus a műsorban arra is kitért: ugyan nem javasolt, hogy keverjék az oltásokat, de nem okoz problémát, ha ez megtörténik.

NÉGYMILLIÓ BEOLTOTTNÁL JÖN A NAGY NYITÁS?

Orbán Viktor korábban azt mondta, 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, az újabb újraindítási lépések fokozatosan várhatóak. A következő nagyon fontos mérföldkő az lehet, amikor elérjük a négymillió magyar beoltottat – írja a Magyar Hírlap, amely szerint a kormány komoly könnyítéseket tervez.

Forrás: ATV, Infostart

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb