Mindenmás

Napi pakk: újabb hidegfront éri el Szegedet, 136 éve ezen a napon tűz pusztított a Szegedi Nemzeti Színházban

Ma sem fog kímélni minket az időjárás, hiszen újabb hidegfront éri el Szegedet, amely záporokkal, zivatarokkal és élénk széllel érkezik. Ma van a Föld napja és a 136. évfordulója annak, hogy egy színpadi tűz óriási pusztítást végzett a Szegedi Nemzeti Színház épületében, amit bő egy év alatt újjá is építettek. Kortyolj egyet a kávédból, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Csilla, Noémi, Kelemen és Noé nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma ünnepeljük a Föld napját. 1970 – ben rendezték meg először a “Föld napja” környezetvédelmi akciónapot az Amerikai Egyesült Államokban. A “Föld napja” azóta világméreteket öltött, 1990. óta Magyarországon is megrendezésre kerül.
  • 151 éve, 1870 – ben született Vlagyimir Iljics Lenin szovjet-orosz politikus, a Szovjetunió létrehozója és vezetője.
  • Ma 84 éves Jack Nicholson Oscar-díjas amerikai színész (Ragyogás; Száll a kakukk a fészkére, Batman, Lesz ez még így se!).
Fotó: port.hu
  • Ma 62 éves Falusi Mariann énekesnő, színésznő, a Pa-Dö-Dö együttes tagja.
  • 153 éve, 1868 – ban megszületett Mária Valéria, Ferenc József és Sissy legkisebb lánya.
  • 98 éve, 1923 – ban megszületett Aaron Spelling amerikai filmrendező, producer (Beverly Hills 90210, Melrose Place, Hetedik mennyország, Bűbájos boszorkák, T.J. Hooker).
Fotó: legacy.com
  • 651 éve, 1370 – ben Párizsban letették a Bastille alapkövét.
  • Ma 42 éves Gera Zoltán labdarúgó.
Fotó: pecs.hit.hu
  • 1885. április 22-én leégett az 1883-as “Királynapok” keretében ünnepélyesen átadott szegedi színházépület. Szeged első állandó színháza 1856-ban a Kelemen utca 3. szám alatt egy faépületben nyílt meg. Helyén ma a Hági étterem kerthelyisége van. A mai színház épületének terveit Ferdinand Fellner és Hermann Helmer készítették, a pályázatot 1881 júliusában egyhangúlag fogadta el a köztörvényhatósági bizottság. Fölépítéséhez a legolcsóbb ajánlatot tevők: Jiraszek Nándor és Krausz Lipót vállalkozók foghattak. Tizennyolc hónappal az átadás után, 1885. április 22-én tűz martalékává vált az épület. A színpadi tűz rendkívüli pusztítást végzett, csaknem az egész nézőteret elpusztította. A város azonnal hozzáfogott az újraépítéshez, ennek köszönhetően 1886. október 2-án újra megnyitották a Szegedi Nemzeti Színházat.
Fotó: virtualis.sk-szeged.hu

MA ÚJABB HIDEGFRONT ÉRI EL SZEGEDET

Csak nem szabadulunk meg ettől a fránya időtől, hiszen újabb hidegfront éri el ma Szegedet. Hajnalban 6-7 fokra számíthatunk, majd napközben északnyugat felől egy hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal, élénk, erős északnyugatira forduló széllel, amely várhatóan a késő délutáni órákban éri el térségünket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb