Mindenmás

Napi pakk: végre nem kell esőtől tartanunk, 95 éve született Szegeden Janikovszky Éva

„Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig, de bujkáljon bennünk a mosoly – minden eshetőségre készen -, hogy bármikor felragyoghasson” – fogadjuk meg a születésnapos Janikovszky Éva, világhírű szegedi írónő tanácsát a hét utolsó munkanapjára és várjuk mosolyogva, hogy kirobbanjon a hétvége. Ma a jelentős-volumenű oltások beadása miatt a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelője nem fogad betegeket. Jó hír, hogy végre nem kell esőtől tartanunk Szegeden és a hírnevéhez méltóan sütni fog a nap a Napfény városában. Hogy ne maradj le semmiről, kezdd a hét utolsó munkanapját a Szeged365 legfrissebb infóival!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Béla, Albert, Sándor, Ilma, György, Ilona, Egyed, Egon, Gellért és Adalbert nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 95 éve, 1926 – ban Szegeden, megszületett Janikovszky Éva, Kossuth-, és József Attila-díjas író, aki elsősorban gyerekeknek írt. (Szalmaláng, Ha én felnőtt volnék, Égigérő fű, Kire ütött ez a gyerek?)
  • 26 éve, 1995 óta ez a nap a könyv és a szerzői jogok napja.
  • 457 éve, 1564 – ben megszületett William Shakespeare színész, író, drámaíró, majd 52-dik születésnapján ezen a napon halt is meg (Rómeó és Júlia, Hamlet).
  • 93 éve, 1928 – ban megszületett Shirley Temple amerikai színésznő, diplomata. (A kis hercegnő, Heidi)
Fotó: fidelio.hu
  • 56 éve, 1965 – ben robbantották fel a Nemzeti Színházat a Blaha Lujza téren. A rendkívül rossz állapotban lévő épület likvidálására végül a kettes metró építése lett a végső indok, noha ezt azóta is sokan vitatják. Az biztos, hogy a társulat egy tűzveszélyesnek ítélt épületből költözött a Blaha Lujza téri dalszínházba, ami a második világháborúban annyira tönkrement, hogy inkább felrobbantották, mintsem hogy belevágjanak a felújításába.
Fotó: egykor.hu
  • 3 éve halt meg Magyari Béla űrhajós, a Szojuz–36 űrhajó tartalékszemélyzetének tagja, ezredes.
  • 25 éve, 1996 – ban 97 éves korában meghalt Pamela Lyndon Travers ausztrál írónő, a Mary Poppins-könyvek szerzője.

VÉGRE NEM KELL ESŐTŐL TARTANUNK SZEGEDEN

Ma napos-gomolyfelhős időre készülhetünk Szegeden. Még futó záporok sem zavarják meg a szép időt, úgyhogy nyugodtan elteheted az esernyőd! Az északnyugati szél ugyanakkor élénk, néhol erős lesz.

OLTANAK, EZÉRT MA NEM FOGADNAK BETEGEKET AZ SZTE I – ES SZÁMÚ SZAKORVOSI RENDELŐBEN SZEGEDEN

Jelentős-volumenű védőoltás beadás miatt 2021. április 23-án, pénteken a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelője nem fogad betegeket. Emiatt az ott működő elektív és sürgősségi ellátásokat a Szegedi Tudományegyetem átszervezte.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb