Közélet

Müller Cecília: már van annyi vakcinánk, hogy mindenkit beolthatunk

A járvány területi érintettsége nem nagyon változik, a települések 99 százalékán továbbra is van koronavírusos beteg. A második oltás felvételét nem szabad elmulasztani az első dózis hatásosságában bízva – figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos. Nem lehet keverni a különféle oltásokat sem – egyelőre.

Keddig 3 679 730 ember kapott valamilyen védőoltást Magyarországon, és a héten várhatóan elérkezünk a négymilliós határhoz, amelyhez a kormányfő elmondása és a kormany.hu-n később megjelentek szerint a védettségi igazolványosok megkapják a “nagy engedményeket”, és megnyílnak előttük az éttermek belső terei, a szálláshelyek, a mozik, a színházak, az uszodák és még sok más hely.

ZAJLIK A TÖMEGES OLTÁS

Közben részben vélhetően a hétvégehatás miatt, az új fertőzöttek keddi száma a februári adatokat idézi: 1253 újabb embert regisztráltak covidosként. Sok ezren vannak még kórházban és továbbra is magas az elhunytak száma (kedden újabb 183 fő). Közben már zajlik a tömeges oltás, a Sinopharm vakcinájára még lehet jelentkezni online. A világ járványhelyzetével kapcsolatban Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte: az indiai mutánson kívül egyéb variánsok is problémát okoznak Indiában, ott az egészségügyi rendszer heroikus küzdelmet folytat. Időközben Európában a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk. Eredményes küzdelem folyik, köszönhetően a védőoltásoknak és a higiénés szabályok betartásának.

ANNYI VÉDŐOLTÁS VAN, AMENNYIVEL MINDENKI BEOLTHATÓ

“Itthon már rendelkezésre áll az a védőoltás-mennyiség, amellyel mindenki védetté tehető a fertőzés súlyos, szövődményes lefolyásával szemben” – emelte ki Müller Cecília. A héten minden védőoltás-típus rendelkezésre áll, aki oltakozni szeretne, megteheti – mondta a szakember, megemlítve, hogy a Sinopharm vakcinájára bárki maga is bejelentkezhet az interneten. A többi oltást az eddig megszokott módokon a háziorvosok segítségével osztják el. Megemlítette: az oltás után nem alakul ki rögtön a védettség, ehhez heteknek kell eltelniük.

  • Kedden hajnalban 480 ezer Szputnyik V érkezett
  • Szintén ma futott be 355 680 adag Pfizer/BioNTech oltás, továbbá
  • 19 200 adag AstraZeneca, és a héten még jön ebből mintegy 324 000 adag.

Ezután már csak az van hátra, hogy mindenki jelentkezzen az oltásra.

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYOK ÉS PROBLÉMÁK

A védettségi igazolványok oltópontok általi lejelentése, és ennélfogva a kiküldése késhet a sok beadott védőoltás miatt.

  • Ha valakinek problémája támad, az ügyfélkapun keresztül keresse a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos ügybejelentés menüpontot, és ott jelezheti a problémáját.
  • Ugyanez megtehető – időpontfoglalás után – a kormányhivatalokban az ügyfélszolgálati munkatársaknál.

Ezután Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, aki most a koronavírus-járvánnyal való megküzdést segítik, az informatikusoktól az összes segítő szakemberig.

A LAKOSSÁG 37 SZÁZALÉKA VAN BEOLTVA EDDIG

A lakosság 37 százaléka van beoltva Magyarországon – emögött óriási munka, sok ember erőfeszítése van, hangsúlyozta. Az oltások elutasítása tavaly még 36 százalék volt, ez mostanra 19 százalékos arányra apadt, miközben a megkérdezett magyarok 62 százaléka oltáspárti, szeretne oltást – mutatott rá az országos tisztifőorvos. Csökkenőben van az országban a fertőzöttek száma, de a területi érintettség nem nagyon változik, a települések 99 százaléka továbbra is érintett a járványban – figyelmeztetett Müller Cecília. Aki a második oltására kap behívót, feltétlenül menjen el és adassa be – kérte nyomatékosan Müller Cecília, hangsúlyozva, hogy az összes vakcina kétadagos, és a teljes védelem a második dózis felvétele után alakul csak ki (néhány hét után). “Nem megengedhető a második oltás elhagyása, a szervezet védettségének teljességéhez feltétlenül szükséges és a védettség időtartama szempontjából is fontos lesz” – hangsúlyozta.

RENDŐRSÉGI INTÉZKEDÉSEK

Keddi rendőrségi adatok Kiss Róberttől, az ügyeleti központ vezetőhelyettesétől:

  • Az elmúlt napon a vendéglátóüzletekben való tartózkodás miatt nem kellett intézkedni. Egy vendéglátóhelyet lehet, hogy bezáratnak, a vizsgálat még zajlik. Más, nem vendéglátó jellegű üzletet nem kellett bezáratni.
  • Tavaly tavasz óta 567 büntetőeljárást folytattak le a járvánnyal kapcsolatban, ezekben 115 gyanúsítotti kihallgatás történt.

Forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb