Közélet

Pfizer: akár már év végére forgalomba kerülhet a koronavírus elleni tabletta

Akár már év végére forgalomba kerülhet a koronavírus elleni tabletta, közölte Albert Bourla, az amerikai Pfizer gyógyszercég vezérigazgatója a CNBC-vel. A Forbes cikke szerint a készítmény a vírus különböző mutánsai ellen is hatásos lehet. 

A TABLETTA MŰKÖDNE A TESZTEK ALAPJÁN A KÜLÖNBÖZŐ VÍRUSVARIÁNSOK ELLEN IS

Mint írták, a gyógyszert már az Egyesült Államokban és Belgiumban is önkéntesen tesztelik, és az eddigi eredmények nagyon kecsegtetőek. A Pfizer vezérigazgatója szerint a gyógyszer piacra kerülése áttörés lenne, hiszen úgy látják, a vírus újabb variánsai ellen is működhet a készítmény. 

AKÁR MÁR ÉV VÉGÉRE BEFEJEZŐDHETNEK A TESZTEK

Két gyógyszer fejlesztése is zajlik a cégnél a koronavírus ellen, az egyik ilyen a tabletta, a másik viszont csak intravénásan adagolható, ez viszont valószínűleg csak kórházban kapható, ezért inkább a tabletta fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. A pirula egyébként a klinikai tesztek első fázisában van, és bár hátravan még néhány lépcső, Borula szerint a kedvező eredmények tükrében akár már év végére végezhetnek a tesztekkel, írta az Index.  

IZRAELBEN IS ZAJLIK EGY KORONAVÍRUS ELLENI TABLETTA TESZTELÉSE

Izraelben is zajlik egy szájon át alkalmazható koronavírus elleni gyógyszer tesztelése. Az Oramed az indiai székhelyű Premas Biotech jövendő oltóanyagának egyadagos, orális változatát készítette el. Az izraeli vállalkozás azt reméli, hogy hamarosan elkezdhetik az emberi tesztelés első fázisát, és fél év alatt be is fejezhetik a teljes tesztelési folyamatot. Eddig állatkísérletekben, sertéseknek adták be a készítményt, és azok a megfelelő mennyiségben ellenanyagot termeltek a koronavírus ellen.

Forrás: index.hu/forbes.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb