Mindenmás

Ezt bebukták: Romániából érkező migránsok embercsempészeit ítélte el a bíróság

Egy hónapon belül két moldovai férfival szemben is börtönbüntetést szabott ki a bíróság: mindketten Románia felől érkező migránsoknak nyújtottak segítséget a magyar államhatár jogellenes átlépéséhez.

A 2020 nyarán elfogott két moldovai állampolgárságú vádlottal szemben a Makói Járásbíróság a vádemelést követő fél éven belül ítéletet hozott. A szigorított védekezés idején távmeghallgatás útján tartott tárgyaláson – ismeretlenül maradt társával – társtettesként elkövetett minősített embercsempészés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és Magyarország területéről 3 év kiutasításra ítélte a bíróság azt a férfit, aki Magyarországon munkavégzés céljából tartózkodási engedéllyel is rendelkezett, mégis négy – más embercsempészek által Magyarországra irányított – szír állampolgárnak nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez.

AZ EGYIK PRÓBÁLT VOLNA MENEKÜLNI

A bíróság a 2021. április 27. napján tartott előkészítő ülésen 4 év 6 hónap börtönbüntetésre, 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 5 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte azt a szintén moldovai férfit, aki bérelt terepjárójával a más embercsempészek által a román-magyar államhatáron átcsempészett és hozzá irányított 12 fő – szír és palesztin – állampolgárságú migráns személyt kívánt Ausztriába szállítani. A vádlott elfogásakor észlelte a rendőrök igazoltatási szándékát, a gépjárműből kiugrott, elszaladt, őt a rendőrjárőr a szántőföldön fogta el. Mivel a vádlott a gépkocsit többféle kábítószer fogyasztás okozta bódult állapotban vezette, a bíróság nem csak – ismeretlenül maradt társával – társtettesként elkövetett minősített embercsempészés, de bódult járművezetés vétsége miatt is bűnösnek mondta ki.

A SZEGEDI TÖRVÉNYSZÉK JÁR EL MÁSODFOKON

A bíróság mindkét vádlottat kötelezte a felmerült – csaknem százezer, illetve a kábítószert is fogyasztó vádlott esetében négyszázezer – forint bűnügyi költség megfizetésére, emellett a tőlük lefoglalt, értékkel bíró telefonokat ennek biztosítására visszatartotta. Mindkét vádlott elérhetetlenné válásától tartani kell, emellett az egyik vádlott a fentiek szerint megpróbált megszökni, ezért letartóztatásukat is fenntartotta a bíróság. Az ügyész mindkét ügyben tudomásul vette a bíróság ítéletét. Az ítéletekkel szemben enyhítésért, a letartóztatások fenntartása ellen pedig szabadlábra helyezés érdekében a védelem jelentett be fellebbezést, így egyik ítélet sem emelkedett jogerőre, a letartóztatások pedig nem véglegesek, így a Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa jár majd el.

Forrás: szegeditorvenyszek.birosag.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb