Szegedi Arcok

Boldogkői Zsolt a Pfizer-rohamról: A leglogikusabb döntés az, ha elfogadjuk a felajánlott vakcinát, a későbbiek folyamán fog kiderülni, hogy melyik a legjobb oltóanyag

Kígyózó sorok álltak pénteken a kórházaknál azután, hogy kiderült, egy napig soron kívül lehet Pfizer-vakcinához jutni. Az online időpontfoglaló rendszer pillanatokon belül összeomlott, így az emberek többsége órákat állt sorba Szegeden is, hogy a leginkább várt oltáshoz jusson. A történtekről Boldogkői Zsolt, szegedi molekuláris biológus, virológus is elmondta véleményét a Facebookon.

A LEGLOGIKUSABB DÖNTÉS AZ, HA ELFOGADJUK A FELKÍNÁLT VAKCINÁT

A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezetője posztjában emlékeztetett, hogy az egyes vakcináknak különböző jellemzői vannak, ideértve az antitestképző sajátságát, a sejtes immunitás kiváltását, az immunvédettség hosszát, a mellékhatás-spektrumot, milyen antigének ellen termelődik immunválasz, mennyire és mennyi ideig véd a súlyos tünetektől, valamelyik bevált technológiával készült, míg vannak újak, melyekről nincsenek hosszútávú tapasztalataink. Pontos, átfogó válaszuk azonban még nincs ezekre a kérdésekre.

„A jelenlegi helyzetben a leglogikusabb döntés az, ha elfogadjuk a felajánlott vakcinát. A későbbiek folyamán ki fog derülni, hogy melyik vakcina miben jobb és általában véve melyik a legjobb vakcina” – tette hozzá.

TOVÁBBI OLTÁSOKRA IS SZÜKSÉG LESZ

Boldogkői úgy látja, ha esetleg nem a legoptimálisabb döntést hoztuk ezzel kapcsolatban, mindenképpen a legjobbat hoztuk a vírussal való védettség szempontjából. Ráadásul, úgy néz ki, hogy további oltások lesznek szükségesek majd. Ekkor már lehetőségünk lesz kiválasztani az általunk preferált oltóanyagot.

A pénteki Pfizer roham apropóján. Az egyes vakcináknak különböző jellemzői vannak, ideértve az antitestképző sajátságát,…

Közzétette: Zsolt Boldogkői – 2021. május 1., szombat

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb