Közélet

Érettségi Szegeden, 2021: Jókai Mór, Kossuth Lajos, Mikszáth Kálmán és Arany János is előkerült ma a magyar érettségin

Elstartolt ma reggel az idei évi érettségi, melyen elsőként szokás szerint ismét magyarból adtak számot a tudásukról a végzős diákok. A feladatok között előkerült az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló cikk is, illetve egy Mikszáth Kálmán-novella elemzése, vagy Arany János és Tóth Árpád egy-egy versének összehasonlítása, olvasható az Eduline cikkében.

AZ ELSŐ FELADATRÉSZ AZ 1848/49 -ES SZABADSÁGHARC SZÓNOKAIRÓL SZÓLT

Mint írták, a magyar érettségi első részében szövegértési feladatsort kaptak a vizsgázók, melynek bázisszövege az 1848/1849-es szabadságharc nagy szónokairól szólt, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédek kapcsán kellett a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot. 

AZ ÉRVELÉSI FELADATBAN A VIDEÓJÁTÉK KONTRA TÁRSASJÁTÉK TÉMAKÖRT KELLETT KÖRÜLJÁRNIUK A VIZSGÁZÓKNAK

Az írásbeli első részéhez egy olyan feladat is tartozik, amelyben a diákoknak megadott szempontok alapján egy rövid szöveget kell írniuk, ami vagy érvelés, vagy egy gyakorlati szövegműfaj, például hivatalos levél. A Telex értesülése szerint az érvelési feladatban a videójáték kontra társasjáték témakört kellett körüljárni, a gyakorlati szövegalkotásnál pedig az iskolai diákönkormányzat vezetőjeként egy természetjáró szakkör indításáról kell hivatalos levelet írni.

Fotó: egerhirek.hu

AZ ELSŐ FELADATRÉSZ ÖSSZESEN 40 PONTOT ÉR

Az első feladatsor megoldására a diákoknak összesen 90 percük van. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat. A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhettek a vizsgázók, írta az eduline.hu.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

AZ ESSZÉFELADATOKBAN MIKSZÁTH KÁLMÁN NOVELLA ELEMZÉSE, VAGY ARANY JÁNOS ÉS TÓTH ÁRPÁD VERSÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA KÖZÜL VÁLASZTHATTAK A DIÁKOK

Ezután kapják meg diákok az esszéfeladatokat. Itt választhatnak egy mű adott szempontú értelmezése, vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése között. Ennek a feladatnak a kidolgozására 150 percet kapnak. Itt, vagy egy Mikszáth Kálmán-novelláról írnak elemzést, vagy Arany János és Tóth Árpád egy-egy versét hasonlítják össze a magyarból középszinten érettségizők.

Forrás: eduline.hu/telex.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb