Szegedi Arcok

Két szegedi kutató is Akadémiai Díjban részesült ma

Megosztott Akadémiai Díjat kapott ma Pál Csaba és Papp Balázs, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének kutatói. Az elismeréseket Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke adta át a köztestület 194. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén.

Az ünnepségen kiosztották az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, a Wahrmann Mór-érmet, az Arany János-életműdíjat, a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat és az Akadémiai Újságíró Díjat is.

AZ AKADÉMIAI ARANYÉREM PALKOVITS MIKLÓSÉ LETT

Az Akadémiai Aranyérmet idén Palkovits Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetének professor emeritusának adományozta az Elnökség. Az életműdíjnak számító rangos kitüntetést az MTA Elnöksége évente egy akadémikusnak adományozza kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői munkássága elismeréseként.

AZ AKADÉMIAI DÍJASOK

Kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesült  Agyagási Klára, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézetének egyetemi tanára; Dulai Alfréd, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának osztályvezetője; Gócza Elen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológia Intézet Állatbiotechnológia Tanszékének vezetője; Kiss Rita Mária, a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszékének vezetője, egyetemi tanára, a Biomechatronikai Kooperációs Kutatóközpont igazgatója; Legeza Örs, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet Elméleti Szilárdtestfizika Osztályának tudományos tanácsadója, az MTA Lendület Erősen Korrelált Rendszerek Kutatócsoport vezetője; Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet megbízott főigazgató főorvosa, a Sugárterápiás Központ központvezető főorvosa; Sándor István, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszékének egyetemi docense; Tóth Imre, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológaiai Kar Fizikai Kémiai Tanszékének professor emeritusa és Winkler István, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont
Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet Hang- és Beszédészlelési Kutatócsoportjának vezetője.

MEGOSZTOTT AKADÉMIAI DÍJBAN RÉSZESÜLTEK A SZEGEDIEK

Megosztott Akadémiai Díjban részesült Csuhaj Varjú Erzsébet, az ELTE Informatikai Kar Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszékének egyetemi tanára és Vaszil György, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Számítógéptudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Ugyancsak megosztott Akadémiai Díjat kapott Pál Csaba, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója, a Szintetikus és Rendszerbiológiai Egység Lendület Kísérleti Evolúcióbiológiai Csoport vezetője és Papp Balázs, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa, a Szintetikus és Rendszerbiológiai Egység Lendület Számítógépes Rendszerbiológiai Csoport vezetője.

AZ M5 SZERKESZTŐJE VITTE EL AZ AKADÉMIAI ÚJSÁGÍRÓI DÍJAT

Az Akadémiai Újságíró Díjat idén Kocsis-M. Brigittának, az M5 televízió Novum című tudományos magazin szerkesztő-műsorvezetőjének, valamint Kun Zsuzsának, a Klubrádió szerkesztő-riporterének ítélték oda.

A WAHRAMANN MÓR-ÉREM ÉS AZ ARANY JÁNOS- ÉLETMŰDÍJ

Wahrmann Mór-érmet adományoztak Zettwitz Sándornak, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatójának. A külhoni magyar tudósok tevékenységét elismerő Arany János-életműdíjat Deák Istvánnak, az amerikai magyar történészek doyenjének adományozták. Az ünnepségen kihirdették a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj 2020. évi díjazottját is. Az elismerést Terence Taonak, a University of California, Los Angeles professzorának adományozta a díjbizottság. A Bolyai-díjat ötévente adják át egy 10 tagú nemzetközi bizottság javaslata alapján az előző tizenöt évben írott legnagyobb hatású monográfia szerzőjének.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb