KözéletSmart Szeged

Elindult a munka Vértón: hamarosan egy gyönyörű és teljesen megújult környezet várja majd a szegedieket

Elindult a szegedi Vértó környékének megújítása a Zöld Város program keretében – tette közzé Facebook oldalán Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester ma délután, tehát hamarosan egy igazán gyönyörű és teljesen megújult környezet várja majd a szegedieket.

Mint írja, tavaly önkormányzati és központi költségvetési forrásból már megépült a futópálya, és idén az Európai Unió pénzéből folytatódik a munka. Kiépül a futópálya világítása, sétány a tó körül, de megújulnak a környék játszóterei és közterületei is, hogy ebben a sűrűn lakott városrészben is komfortosabb legyen az élet.

AZ ÉLETMINŐSÉG JAVÍTÁSA A CÉL

A projekt 653 millió forintból valósul meg és legfőbb célkitűzése a zöldterület revitalizációja, komplex, fenntartható fejlesztése a helyben élők életminőségének javítása érdekében, az akcióterületen már elérhető funkciók minőségének javításával és új funkciók kialakításával. A célhoz illeszkedve kiemelt tevékenység a nagyobb zöldfelületek rehabilitációja, ezzel párhuzamosan a leromlott állapotú rekreációs területek komplex megújítása. A zöldfelületi beavatkozások a fenntartható, minőségi életkörnyezet megteremtéséhez járulnak hozzá, míg a rekreációs területeket érintő tevékenységek a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez teremtik meg a kedvező feltételeket a Vértó környékén.

A FELÚJÍTANDÓ TERÜLETRŐL

Vértó és környéke akcióterület alatt a Csáky József u. – Nyitra u. – Vértói út – árvízvédelmi körtöltés– Tölgyes u. – Lomnici u. – Agyagos utca – Makkosházi krt. – Rókusi krt. által határolt területet értjük. Az építészetileg homogénnek tekinthető terület egységes városképi megjelenésű. Mind Újrókus, mind Makkosháza lakótelep városképét egységesen a házgyári lakóépületek, jellemzően a 4-10 emeletes, lapos tetős házak határozzák meg. Az akcióterületet középen részre osztó Csongrádi sugárút az M43-as autópálya Sándorfalvi úti csomópontjának forgalmas bevezető szakasza, míg a délről határoló Rókusi körút és Makkosházi körút a várost elkerülő külső körgyűrű két forgalmas szakasza.

HOGY MI MINDEN LESZ? MUTATJUK!

A terület zöldfelületeinek nagy része is rekonstrukcióra szorul. A projekt az alábbi, önállóan támogatható tevékenységeket tartalmazza: zöldfelületek kialakítása, felújítása, pihenőterasz kialakítása a domboldalon, pihenőtér kialakítása, növényállomány kezelése a teljes felületen, a szabadidő aktív eltöltését támogató zöldfelületek és rekreációs terek kialakítása (ügyességi park kutyáknak, domboldali játszótér, sporttér, „Oxigén tér” játszópark kialakítása, közösségi kert fejlesztése a Lomnici utcában). Kiskereskedelmi üzletek kínálatát kiegészítő termékeket forgalmazó helyi piac minőségi fejlesztése az Ortutay és a Gyöngyvirág utca kereszteződésében.

Forrás: Nagy Sándor Facebook, szegedvaros.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb