Mindenmás

Napi pakk: ragyogó napsütés Szegeden, ma született Radnóti Miklós

Igazi napsütéses, tavaszias időben lesz részünk Szegeden, ma született a Szegedhez ezer szálon kötődő Radnóti Miklós, Szerencsi Éva, az Abigél főszereplője és Bujtor István, Bud Spencer magyar hangja. Ez az Asztma Világnapja, amikor is a betegség kezelésének fontosságára hívják fel a szakemberek a figyelmet. Igyál egy jó erős feketét és kezdd a szerdát is a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Györgyi, Viola, Irén, Judit, Erna és Piusz nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van az Asztma Világnapja. Az asztma a leggyakoribb krónikus légúti megbetegedés hazánkban: a gondozott betegek száma 300 000 felett van, de becslések szerint a betegség akár félmillió magyart is érinthet. A betegek egy része nincs teljesen tisztában betegsége kezelésének fontosságával, ennek megfelelően nem használja rendszeresen a megelőző gyógyszerét – figyelmeztet a május 5-i Asztma Világnapja kapcsán a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Allergológiai és Légzéspathológiai Szekciójának elnöke. Az alkalomszerűen jelentkező asztmás panaszok enyhítésére ráadásul a többség továbbra is csak rohamoldó inhalátort használ, ez azonban csupán a tünetek átmeneti enyhítésére alkalmas, a légúti gyulladás kezelésére nem. Egy globális betegedukációs kampány keretében májustól Magyarországon is elérhető az asztmateszt.hu weboldal, ahol egy rövid teszt kitöltésével bárki tájékozódhat jelenlegi terápiájával kapcsolatban.
Fotó: paramedica.hu
  • 117 éve, 1904 – ben meghalt Jókai Mór a márciusi ifjak egyike, regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, 1876-tól 1903-ig a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja. (Az arany ember, A kőszívű ember fiai)
Fotó: cultura.hu
  • 112 éve, 1909 – ben megszületett Radnóti Miklós, költő, tanár, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője. 1930-tól 1934-ig Szegeden lakott, a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karának magyar–francia szakára járt, alapító tagja volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma nevű diákcsoportnak.
  • 85 éve, 1936 – ban megszületett Lázár Ervin, író, újságíró (A négyszögletű kerek erdő).
  • 79 éve, 1942 – ben megszületett Bujtor István színész, rendező és vitorlásversenyző, Bud Spencer magyar hangja.
  • Ma 74 éves B. Tóth László zenei szerkesztő, műsorvezető és lemezlovas.
  • 69 éve, 1952 – ben megszületett Szerencsi Éva, Déryné-díjas színésznő. Legismertebb alakítása Vitay Georgina szerepe a Szabó Magda regénye alapján készült Abigél című négyrészes tévésorozatban.
  • 109 éve, 1912 – ben megkezdődött az ötödik újkori Nyári Olimpia Stockholmban.
  • 83 éve, 1938 – ban meghalt Nagy Endre író, konferanszié, a magyar kabaré megteremtője. 1908-ban megalapította “Modern Színpad” néven az első modern magyar kabarét, amelyet 1913-ig vezetett.
  • Ma 33 éves megszületett Adele, Oscar-, Golden Globe-, valamint tizenötszörös Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző.
  • 1949. május 5-én megalakult az Európa Tanács. A Tanács egyik legfontosabb eredménye az Emberi Jogok Európai Egyezményének 1950-es elfogadása volt. Ennek keretében állították fel az Emberi Jogok Európai Bíróságát, amely az emberi jogok legfőbb európai bírói fóruma.
  • 1961. május 5-én Alan Bartlett Shepard, Jr. volt az első amerikai űrhajós a világűrben, aki űrugrást hajtott végre a Mercury-program keretében a Freedom 7 űrhajóval.
  • 1835. május 5 – én nyitották meg Brüsszel és Mechelen között az európai kontinens első közforgalmú vasútvonalát.
  • 66 éve, 1955 – ben meghalt Fedák Sári színésznő, operett primadonna.
Fotó: mult-kor.hu

IGAZI TAVASZIAS IDŐ LESZ MA SZEGEDEN

Ma még kitart az igazi tavaszias idő és sok napsütésre számíthatunk Szegeden. Viszont, a napsugarak mellé erős légmozgás is párosul, olykor viharossá fokozódhat a délnyugati szél.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb