Közélet

Érettségi Szegeden, 2021: ma történelemtudásukról adnak számot a végzős középiskolások

Ma, az érettségi harmadik napján a magyar és a matematika után történelemtudásukról adnak számot a végzős középiskolások. Lássuk, mit is lehet tudni elöljáróban a vizsgáról!

A KÖZÉPSZINTŰ VIZSGÁN KÉT KRONOLÓGIAI SZAKASZ VAN

A középszintű írásbeli vizsga szöveges feladataiban két kronológiai szakasz van: ókortól 1849-ig és 1849-től napjainkig. Ezekben a feladatokban néhány összefüggő mondatban vagy hosszabb szövegben kell kifejtenie a vizsgázóknak a válaszokat – minden feladatnál forrás (szöveg, kép, adat, térkép stb.) segítségével kell majd megválaszolni a feltett kérdést.  

A FELADATSOR KÉTFÉLE TÍPUSÚ KIFEJTENDŐ ESSZÉKÉRDÉST TARTALMAZ

A diákoknak négy esszékérdés közül kell kettőt választania: egyet az egyetemes történelemre, egyet pedig a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül.  Az egyetemes történelemre vonatkozó résznél körülbelül 100-130 szóban, egy 12-16 soros szerkesztett szöveget kell írni (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni időszakról szól). A magyar történelem kapcsán pedig 210-260 szóban, 26-32 soros szövegben kell megoldani a feladatot, közülük szintén az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos kell, hogy legyen.

A VÁLASZTÁSNAK IS KÜLÖN SZABÁLYAI VANNAK

Ha a vizsgázók által választott rövid esszé az 1849 előtti korszakokra vonatkozik, akkor a hosszú esszének az 1849 utáni korszakokra kell vonatkoznia és fordítva. Tehát ha a választott rövid esszé az 1849 utáni időszakkal kapcsolatos, akkor a hosszú esszének az 1849 előtti korszakokról kell, hogy szóljon.

Forrás: eduline.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Webb.org
'Fel a tetejéhez' gomb