Mindenmás

Bíróság elé álltak a kisteleki Szellemhotel-ügy vádlottjai

A 2012-ben útjára induló “kisteleki szellemhotel” sztori úgy tűnik, hogy az idei évben sem ér véget: ma álltak bíróság elé az ügyben érintett vádlottak, egy nő és két férfi, mivel hamis önerő-igazolással jutottak magyar és uniós költségvetési forrásból 822 millió forint támogatáshoz.

Érdekes módon, nem is olyan régen, előző év végén néztünk körbe a kisteleki Szellemhotelben, és hát…. Egyszer régen biztosan szebb napokat is látott az épület, most viszont csak egy pikáns horrorfilm forgatási helyszínének felelne meg….

76 FEKVŐBETEG ELLÁTÁSÁRA TERVEZTÉK AZ ÉPÜLETET

Visszakanyarodva a mai naphoz: a Szegedi Törvényszék honlapján azt írja, hogy a vádlottak egy kisteleki gyógyászati központ megvalósítása érdekében hamis önerő igazolással jutottak 822 millió forint uniós és hazai forrásból származó támogatáshoz. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. nyarán pályázati felhívást tett közzé, amelyre az egymással élettársi kapcsolatban élő I. és II. r. vádlott 2012. szeptemberében pályázatot nyújtott be az általuk irányított cég nevében. Ennek célja egy kisteleki gyógyászati központ létrehozása lett volna, amelyben 15 különböző testi és lelki gyógymódot kínáló szolgáltatás, 76 szállás és fekvőbeteg férőhely került volna kialakításra.

CSALTAK AZ ÖNERŐVEL

A pályázat összköltsége részben vissza nem térítendő támogatásból, részben saját forrásból állt. Az I. és a II. r. vádlott azonban az önerő összegével nem rendelkezett, ezért annak meglétét valótlan tartalmú nyilatkozatokkal – így a III. r. vádlott által készített és ellenjegyzett kölcsönszerződéssel, letéti szerződéssel – igazolták. A projekthez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 698, míg a magyar állam 124 millió forint támogatást nyújtott. Az I. és a II. r. vádlott az építkezés megkezdését követően a támogatással érintett céget értékesítette. Az új ügyvezető a támogatás összegét ugyan a beruházásra fordította, azonban azt saját forrás hiányában befejezni nem tudta, ezért a kivitelezés 2016. év végére befejeződött. A Nemzetgazdasági Minisztérium a céggel kötött szerződéstől 2017. áprilisában elállt és a kifizetett teljes támogatási összeget visszakövetelte. A vádlottak cselekményükkel több, mint 822 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az egyébként nem derült ki egyelőre, hogy az ügyben lesz-e még tárgyalás, vagy lassan a végére érnek…

Forrás: szegeditorvenyszek.birosag.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb