Mindenmás

Újra beindult a maghasadás a csernobili atomerőműben

Szokatlanul magas sugárzást észleltek a csernobili atomerőmű egyik megközelíthetetlen alagsori szobájában, írja a 24.hu a IFLScience cikke alapján. Az ukrán kutatók a közelmúltban szokatlanul magas neutronszintet mértek, ami azt jelenti, hogy újra beindult a maghasadás.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozza a folyamatot. Az egyik lehetséges megoldás, hogy egy robottal lyukakat fúrnak a radioaktív anyagba, azokba pedig bórból készült rudakat engednek. A reaktorokban ilyeneket használnak szabályzórúdként. Szakértők szerint nem kell az 1986-oshoz hasonló katasztrófától tartani. Egyelőre a kupola elég védelmet nyújt, de a jelenséggel valamit kezdeni kell.

A TÖRTÉNELEM LEGSÚLYOSABB ATOMERŐMŰ-BALESETE

1986. április 26-én történt a Kijevtől északra található Csernobilben a történelem legsúlyosabb atomerőmű-balesete. A robbanás következtében beomlott 4. számú reaktorból kiszabadult radioaktív anyagok mintegy 380 millió curie sugárzással szennyezték a környezetet. Több mint 200 ezer négyzetkilométernyi terület szenvedett sugárszennyezést, ennek 70 százaléka Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszországban található. Az erőmű tovább működő harmadik reaktorát 2000. december 15-én állították le végleg.

A KATASZTRÓFA HATÁSAIT SZEGEDEN IS ÉREZNI LEHETETT

Korabeli beszámolók alapján a sugárzás hatása Szegedre is elért, egyes helyeken vadul jelzett a Geiger-Müller számláló az esetet követően. Sokan számoltak be arról, hogy a sugárzásveszély miatt nem ettek friss salátát, vagy ittak friss tehéntejet. Egyes hírek szerint a radioaktív sugárzás következtében Szegeden is megnőtt a daganatos megbetegedések száma, sőt sok várandós kismama tartott attól – mint utólag kiderült, feleslegesen -, hogy a sugárzás miatt beteg gyermeket hoz a világra, így a robbanást követő hetekben 40 ezerrel nőtt Európa-szerte az abortuszok száma. Ők a csernobili katasztrófa meg sem született áldozatai.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb