Kikapcs

A magyar távközlés mérföldköveit bemutató tárlattal nyit újra a szegedi informatikatörténeti kiállítás

A magyar telefónia mérföldköveit bemutató tárlattal nyit újra a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása szombaton a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában – tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.

Mint írják, a páratlan gazdagságú, Európában egyedülálló szegedi informatikatörténeti gyűjtemény munkatársai a járványhelyzet miatti kényszerű zárvatartás alatt állították össze a hazai távközlés történetét feldolgozó – laikusoknak és szakértőknek egyaránt számos érdekességet kínáló – Telefónia 1890-1980 című tárlatot.

A TÁVKÖZLÉS FEJLŐDÉSÉBEN A MAGYAROK IS NAGY SZEREPET JÁTSZOTTAK

A távközlés a számítógép-hálózatok alapja, mindennapi életünk nélkülözhetetlen része – az összeköttetés jelentősége az elmúlt több mint egy évben a korábbinál is erőteljesebben nyilvánult meg. Fejlődésében a magyar feltalálók kiemelkedő szerepet játszottak. A tárlaton mindez kézzelfogható közelségbe kerül: a tárgyak egy részét a látogatók működés közben is szemügyre vehetik és kipróbálhatják. A kiállítás anyagát több múzeumból, magángyűjteményből válogatták össze a szervezők.

LÁTHATÓ LESZ A KÉKÍRÓ, ÉS A CB 35 KURBLIS KÉSZÜLÉK IS

Az új kiállításon a hazai távközlés fejlődésének olyan fontos darabjait is láthatják az érdeklődők mint az 1889-ben készül Kiss-féle kékíró távírógépet, a CB 35 “kurblis” telefonkészüléket 1937-ből, egy ötvenvonalas, kézi kezelésű telefonközpontot 1950-ből, egy ARK-511 crossbar telefonközpontot az 1970-es évekből és az az ER 256-os, első hazai tároltprogram-vezérlésű központot 1989-ből. A látogatóknak az informatikatörténeti kiállítás szakképzett múzeumpedagógusai segítenek a berendezések bemutatásában, működtetésében.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
  2. Visszajelzés: youtube automation niches
'Fel a tetejéhez' gomb