Közélet

Az állam mostantól keményen behajtja az elmaradt tartásdíjakat

Egyszerűsítik, felgyorsítják és hatékonyabbá teszik a tartásdíj behajtását a kormány törvényjavaslata szerint. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a tartásdíj az egyszülős családban nevelkedők jólétét hivatott szolgálni, és ha ezt nem fizeti meg a tartásdíj-fizetésre kötelezett, akkor a gyerek érdekeit sérti.

Az MTI a politikust idézve azt írja: a törvényjavaslatnak köszönhetően lehetővé válik, hogy az erre jogosult családok időben, hatékonyabban, gyorsabban és nagyobb összegben kapják meg a nekik járó tartásdíjat. 

RÖVIDEBB LESZ A HATÁRIDŐ

A törvényjavaslat elfogadása esetén lerövidülnek a határidők, megszűnik a szociális szempont, vagyis mindenki megkaphatja a megelőlegezett tartásdíjat, ennek a megelőlegezett tartásdíjnak a maximuma emelkedik a háromszorosára, a mindenkori minimálbér 30 százalékára, ami jelenleg több mint 50 ezer forint. A jövőben szigorúbban lépnek fel, ha valaki rosszhiszeműen nem fizet tartásdíjat.

NAGY SZÜKSÉG VAN A JOGSZABÁLY MÓDOSÍTÁSÁRA

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke elmondta: több mint 90 ezer olyan gyermek van Magyarországon, akire járna havonta tartásdíj, de nem kapják meg annak ellenére, hogy a különélő szülő él, és az is tudható, hogy hol. Hangsúlyozta, vannak ugyan olyan esetek, amikor valóban pénzügyi nehézség miatt, időszakosan nem tudja fizetni a külön élő szülő, de az esetek nagy részében a szülők közti kapcsolatnak a durva megromlása, elmérgesedése áll az okok háttérében. Hozzátette, a tartásdíj elmaradása esetén gyakran a szülő nem engedi a kapcsolatot tartani a másik szülővel, és ez sokszor a gyerekkel való kapcsolat elhidegüléséhez, vagy akár megszűnéséhez is vezet.

AZ ÁLLAM ÁTVESZI A BEHAJTÁST

Nagy Anna információi szerint a törvénytervezet az eddigi összeg háromszorosát előlegezi meg, vagyis több mint 50 000 forintot, másik fontos momentum, hogy nem a szülő feladata lesz a tartásdíj összegének a behajtása. Eddig a szülő volt az, aki ment a végrehajtóhoz, a bírósághoz, a rendőrséghez, neki kellett gyakorlatilag szaladgálnia azért a pénzért, amelyet megítélt a bíróság, amely jár a gyerekének. Most az állam megelőlegezi, és az állam feladata behajtani az összeget.

Forrás: MTI, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb