Közélet

Merkely Béla szerint az indiai vírusvariáns nem okoz majd gondot Magyarországon

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origónak adott interjújában arról beszélt, hogy az indiai mutáns ellen minden Magyarországon alkalmazott oltás az eddigi adatok alapján jól véd, ezért véleményem szerint ez nem okoz gondot nálunk.

Elmondta, hogy itthon a brit mutáns terjedt el, ez az agresszívebb, virulensebb kórokozó némileg megakadályozza más vírusvariánsok terjedését is. Erről többek között Karikó Katalinnal is beszélgettek, amikor találkoztak.

ITTHON A BRIT MUTÁNS TAROLT

“A brit mutáns okozta itthon a súlyos harmadik hullámot, és láttuk, hogy ez nem engedte elterjedni a dél-afrikai vírusvariánst sem” – tette hozzá Merkely, aki elmondta azt is, hogy a gyógyszertári tesztek pedig csak egyfajta antitestet mutatnak ki, amelynek mennyisége teljesen más lehet a különböző vakcinák esetében. Akinél kevés az antitest a teszt szerint, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem védett. Ezek a tesztek nem sokat érnek.

TÚL VAGYUNK A HARMADIK HULLÁMON

Ezt már Müller Cecília mondta a pénteki Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a járványadatok „folyamatosan, tendenciózusan kedvező irányba alakulnak”, ami véleménye szerint egyértelműen azt jelzi, hogy túl vagyunk a harmadik hullámon. Ugyanakkor az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, ez nem azt jelenti, hogy vége lenne a világjárványnak, hiszen ha csak a környező országokat nézzük, láthatjuk, nem mindenhol állnak jól a koronavírus elleni küzdelemben. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb