Mindenmás

Öt évesek a szegedi VÉDA-kapuk: ne satuzz, nem lát a világ végéről (inkább vezess szabályosan)

…és legfőképpen ne száguldozz (köszi). Szinte hihetetlen, hogy már öt éve kint vannak a szegedi utakon a VÉDA kapuk, a többség azonban nincs tisztában azzal, hogyan működnek: ösztönösen fékbe taposnak a kapuk előtt 2-300 méterrel és ugyanúgy villan a féklámpa, ha meglátnak egy – teljesen más kinézetű – matricaellenőrző kaput. A Hegylakók motoros blog most a rendőrök segítségével oszlatja el a városi legendákat.

Szegeden többek között a Bertalan híd szegedi lábánál, a Dorozsmai úton, a környéken pedig a 47-esen, az 5-ösön és az 55-ösön is vannak telepített traffipaxok (a teljes listát IDE kattintva találod). Pár dolog, amit lehet, hogy nem tudtál a kapukról:

  • A VÉDA csak a közigazgatási bírságok kapcsán érdekes, tehát ha legalább 18 km/órával gyorsabban haladsz a megengedettnél. Ha még mindig 70-es tábla van kint, akkor (óra szerint) kilencvennel még éppen alatta vagy a 88 km/órának.
  • Az egy kilométeres hatótáv csak városi legenda, maguk a rendőrök erősítették meg, hogy szó sincs ilyenről, tehát felesleges több száz méterrel a kapu előtt besatuznod – azzal csak magadat sodrod bajba, no meg a mögötted jövőt.
  • A háromlábú, lézeres készülékek akár 6-800 méterről bemérhetnek, sőt a Hegylakók a saját tesztjeiken a FAMA III-mal 1200 métert is mértek, de a fix traffipaxok radarosak, és 50-100 méteren belül figyelik a járműveket.

Röviden tehát ne satuzz, csak mert a távolban látsz egy VÉDA-kaput, hiszen ezzel a körülötted autózókat, motorozókat veszélyezteted. Azzal is, ha túl gyorsan hajtasz, szóval, az egyetlen tökéletes megoldás, ha betartod a szabályokat. (köszi)

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Click Here
  2. Visszajelzés: ข่าวกีฬา
'Fel a tetejéhez' gomb