Mindenmás

Tovább dübörög a migránsbiznisz: afgán és cseh embercsempészekkel szemben emeltek vádat Szegeden

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két férfival szemben, akik tavaly nyáron nyolc illegális határátlépő csempészésében működtek közre – olvasható az Ügyészség oldalán.

Mint írják, a vádirat szerint a Magyarországon élő afgán nemzetiségű férfi 2020. júniusában bízta meg a cseh férfit azzal, hogy sofőrként nyújtson segítséget illegális határátlépők Nyugat-Európába történő csempészésében. A megbízásnak megfelelően a cseh férfi 2020. június 13. napján az afgán férfi telefonon adott utasításainak megfelelően jelent meg az általa vezetett személygépkocsival Mélykút külterületén. A vádlott az út mellett bujkáló illegális határátlépőknek fényjelzést adott, majd őket az autójába felvette. A vádlottat röviddel az elindulást követően, Domaszék külterületén vonta ellenőrzés alá a rendőrjárőr, majd állította elő és vették őrizetbe. A vádlott által szállított személyek az ország területére történő belépéshez, valamint az ország területén tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg. A vádlott az afgán megbízójától sikeres szállítás esetén 2000 eurót kapott volna.

80 EZER FORINTOT ÍGÉRT A SZÁLLÍTÁSÉRT

Mindezeken túlmenően az afgán férfi két magyar személyt is megbízott 2020. júniusában azzal, hogy illegális határátlépők Budapestre történő szállításában működjenek közre. A két magyar állampolgárnak a vádlott 80.000 forintot ígért szállított személyenként, akik a megállapodásnak megfelelően 2020. június 30. napján meg is jelentek Öttömös külterületén. Mielőtt azonban az ott várakozó három illegális határátlépőt a gépkocsijukba felvették volna, meggondolták magukat és elhagyták a helyszínt, így a szállításra nem került sor. A járási ügyészség a vádlottakat anyagi haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Forrás: ugyeszseg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb