Közélet

Debreceni sikkasztókat ítéltek el Szegeden, több mint 200 embert károsítottak meg

A 2005-2011-es közötti időszakban a Debrecen, Böszörményi út 68. szám alatt lévő Füredi-kapu Lakóparkkal kapcsolatos visszaélések miatt Sz. T. és 4 társa ellen sikkasztás bűntette, csődbűncselekmény, tartozás fedezetének elvonása, költségvetési csalás, közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult büntetőeljárásban a mai napon hozott elsőfokú ítéletet kijelölés alapján a Szegedi Törvényszék – olvasható a honlapjukon.

Mint írják, az eljárás leglényegesebb eleme, hogy a vádlottak a lakóparkban lakást vásárolni szándékozók által az I. – II. r. vádlott cégének irodájában készpénzben befizetett vételárakat, illetve azok egy részét nem utalták el a projektet finanszírozó Erste Bank részére, így a cég megszűnését követően a bank az egyes vevőktől továbbra is követelte a vételár, vagy annak egy része megfizetését, ellenkező esetben az ingatlant terhelő keretbiztosítéki jelzálogjogot érvényesíteni kívánta.

TÖBB MINT 200 SÉRTETT VAN

A bűncselekményeknek több mint 200 sértettje van, a sértettek túlnyomó többsége magánszemély, elenyésző részük gazdasági társaság. Az okozott kár összege meghaladja az 1 milliárd forintot, a legnagyobb kár 76 millió forint – mely egy gazdasági társaságnál merült fel -, míg a legalacsonabb összegű 8.000,- forint, de átlagosan 2-3 millió forint a sértettek kára. A nem jogerős ítélettel a bíróság bűnösnek mondta ki az I. r. vádlottat 174 rb. sikkasztás bűntettében és több más bűncselekményben, míg többrendbeli bűncselekmény miatt emelt vád alól felmentette. A sértettek vonatkozásában elkövetett sikkasztás kapcsán a vád szerint bűnsegédként közreműködő II. – V. rendű vádlottakat – részben az ügyészi indítvánnyal egyezően – felmentette.

6 ÉVET KAPOTT AZ I. RENDŰ VÁDLOTT

Az I. r. vádlottat 6 év végrehajtandó, a más bűncselekmény miatt bűnösnek kimondott II. r. vádlottat 1 évi –  végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. Az I. r. vádlottat kötelezte több mint 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére, az ügyben bejelentett polgári jogi igények érvényesítését egyéb törvényes útra utasította. Az ítélet nem jogerős.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb