Blog

Szeged365 Cinema: hány szörnnyel küzdenél meg a szerelmedért?

Nem várta meg a mozik újranyitását, és a Netflixes debütálást választotta a meglehetősen beszédes című Szerelem és szörnyek. A szuperhősmozik árnyékában is népszerű young adult műfaj legújabb darabja ismerős mondanivalóval, de annál nagyobb élvezeti faktorral operál.

VALAKI MEGINT FELNŐTTÉ VÁLIK

A young adult vonalba tartozó alkotások – mint Az éhezők viadala, A beavatott – lényege, hogy a kamaszkor és a felnőttkor határán mozgó főhősöket olyan élethelyzetbe dobja, amely egyszerre jelent leküzdhetetlennek tűnő, óriási kihívást és siker esetén a felnőtté válás lehetőségét. A Szerelem és szörnyek is nagyjából hasonló alaphelyzetet dolgoz fel, ráadásul a főhősnek, Dylan O’Briennek van is hasonló műfaji tapasztalata Az útvesztő filmeknek köszönhetően.

A sztori szerint egy, a földet fenyegető meteort rakéták ezreivel szétlő az emberiség, a visszahulló, kémiailag nem annyira újrahasznosítható darabok pedig olyan fertőzést okoznak a föld állatfajai között, amelynek köszönhetően a pókokból, százlábúakból, hangyákból, békákból és társaikból óriási, emberevő szörnyek lesznek. A túlélők a föld alatti kolóniákba menekülnek, de a 7 év lapulást egyszer megunva főhősünk, Joel elindul megkeresni a kataklizmakor elvesztett szerelmét.

JÓ SZÖVEGEK ÉS BORZALMAS SABLONOK

Maga a kaland nagyjából a Zombieland-vonalon mozog, nyilván Joel egy esetlen fickó, aki a mellé szegődő társak nélkül kb másfél napot se élne túl, de mellettük tanulva igazi túlélőpápa lesz. A film nagy előnye, hogy mindamellett, hogy baromi jól néz ki a világvége után a városokat magának visszafoglaló környezet, és a szörnyek is látványosak, Joel szerencsére kapott pár olyan erős és humoros sort, amelynek köszönhetően egész jó kis szórakozást ígér a film. Ráadásul az egész cselekményt belengi egy tök jó kis retro B-filmes hangulat, ahol bizony bármelyik bokorból előugorhat egy bazi nagy monszta, hogy pár lövés múlva mindent beterítsen a testrészeivel.

Ugyanakkor a meglehetősen szórakoztató túlélő szekvencia után az utolsó harmadra belassulnak az események, és a Szerelem és szörnyek már ezerszer elpufogtatott közhelyekkel próbál traktálni az emberiségről és a kitartásról. Nyilván minden fiatal felnőtteknek szóló filmben kell lenni valami mondanivalónak, de ha már ilyen szépen sikerült felépíteni a film kétharmadát, akkor azért azt a néző joggal várja el, hogy a zárlatra is maradjon egy kicsi a kreativitásból.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Study Medicine in Nigeria
'Fel a tetejéhez' gomb