Kikapcs

Jóbarátok jelenség, a rajongás, ami Szegeden sem kopik meg sosem – ma van a sorozat különkiadásának magyar premierje

Történelmi pillanat a mai a 90-es évek ikonikus sorozatának rajongói körében, hiszen 17 évvel az utolsó epizód levetítése után ma jelenik meg a világpremierrel egy időben az HBO-n a Jóbarátok: Újra együtt (Friends: The Reunion). A világszerte népes rajongótáborral rendelkező sitcomot Szegeden is nagy népszerűség övezi, a sorozat szállóigévé vált mondatait ma is kihallani egy – egy beszélgetésből, eltörölhetetlenül beépültek a Napfény városának lakói mindennapjaiba is.

SZÁMOS, HÍRES MELLÉKSZEREPLŐ IS FELTŰNIK MAJD A KÉPERNYŐN

A filmben nem a történet folytatását láthatják majd a nézők, ez egyfajta nosztalgiashow lesz, ahol a hat főszereplő – Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, David Schwimmer és Matt LeBlanc – mellett feltűnik majd a képernyőn többek között David Beckham, Justin Bieber, BTS, James Corden, Cindy Crawford, Cara Delevingne, Lady Gaga, Elliott Gould, Kit Harington, Larry Hankin, Mindy Kaling, Thomas Lennon, Christina Pickles, Tom Selleck, James Michael Tyler, Maggie Wheeler, Reese Witherspoon és Malala Yousafzai is.

Fotó: 24.hu

A JÓBARÁTOK A MAI NAPIG AZ EGYIK LEGNAGYOBB HATÁSÚ TÉVÉSOROZAT

Ki ne emlékezne a Jóbarátok örökre a fülünkbe égetett főcímdalára, vagy épp a „Na mi a helyzet?” kérdésre, Rachel marhahúsos trüffeljére és a büdös macskára, vagy a legendás „szakításban voltunk” szállóigére. De miért ilyen népszerű  Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler és Ross története még ma is, 2021-ben? És miért kritizálják vagy értelmezik újra a mai napig? Miért lehet megélni egy 17 évvel ezelőtti sorozatból, és miért tartják sokan fontosnak, hogy rámutassanak a hibáira? Egész egyszerűen azért, mert a Jóbarátok a mai napig az egyik, ha nem a legnagyobb hatású tévésorozat – de hogy ez hogyan alakult ki, annak a Telex járt utána cikkében.

A SOROZAT ÚJRADEFINIÁLTA A CSALÁDOT

A Jóbarátok újradefiniálta a család fogalmát, megteremtett egy egészen új családmodellt, hiszen a képernyőn egy olyan hatfős baráti társaság életét követhettük nyomon, akiket nem az tartott össze, hogy kivel kellett élniük, kivel születtek egy családba, vagy hogy kivel dolgoztak. A saját döntéseik miatt és a személyes szimpátiájuk miatt töltötték együtt az idejüket.

Fotó: fidelio.hu

A JÓBARÁTOK GENERÁCIÓK FOGALMÁT VÁLTOZTATTA MEG A BARÁTI KAPCSOLATOKRÓL

A sorozatnak hatalmas szerepe volt abban, hogy több korosztálynak is megváltoztatta a baráti kapcsolatokról szóló elvárásait. A Jóbarátok a család, a normák és az elvárások helyett a barátok, a szabadidő és az útkeresés hármasára helyezte a hangsúlyt. Nem dobta ki az első hármat sem, de az, hogy én mint fiatal, hogyan akarok élni, sokkal fontosabb lett, mint azt bemutatni, hogy hogyan is kellene élnem.

SOK KRITIKA IS ÉRTE A SOROZATOT

A Jóbarátok könnyed 20 perces részeiben megjelenő poénok egy részében megjelent a munkahelyi zaklatás, a nemi identitás vagy a származás, súlyproblémák nem helyén való kezelése, mert igaz, hogy nem várható el, hogy ezekbe a témákba is a mélységekig belemenjen egy sitcom, de az már igen, hogy az alapvető emberi értékeket a helyén kezelje, és ne csináljon viccet olyan dolgokból, ami mások életére súlyos hatással volt. Viszont azt ne felejtsük el, hogy a sorozat azért tudott működni ezekkel a hibákkal, mert a nézők ugyanúgy partnerek voltak ebben a működésben.

Fotó: velvet.hu

A JÓBARÁTOK MÉG ÉLETÉBEN LEGENDA LETT

A Jóbarátok a mai napig egy olyan hely minden rajongó számára, ahol a főszereplőknek alapvetően nem egymás ellen kellett küzdeniük, hanem az élettel, de ők ott vannak egymásnak – és a néző is tudja, hogy amíg velük van, biztonságban van. A Jóbarátok még életében legenda lett, egymás után döntögette a nézettségi és a szereplők fizetési rekordjait, olyan sztárok szerepeltek benne, mint George Clooney, Julia Roberts, Danny DeVito, Robin Williams, Bruce Willis, Susan Sarandon és Brad Pitt, a mai napig idézik a poénjait, és a sorozat 2004-es befejezése óta vár mindenki valamilyen folytatásra, ami végre ma a képernyőre kerül a Friends: The Reunion -on keresztül.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb