Blog

Szeged365 Cinema: iszonyat jó volt újra együtt látni a Jóbarátokat!

Egy évtizeden keresztül a fél világot nevettették meg a Jóbarátok szereplői, akik idén egy különleges, megírt forgatókönyv nélküli összejövetelen újra összefutottak. A szűk két órás Friends Reunion hatásvadász, giccses, de ez sem vitatja el tőle azt, hogy összehozták egy televíziótörténeti jelentőségű sorozat alkotóit.

NEM IGAZÁN TUDNI, MI VOLT A CÉL

A Jóbarátokat 1994-2004 között sugározta az NBC, ez idő alatt 236 epizód készült el, a széria hat évadon keresztül volt a legnépszerűbb vígjáték az Egyesült Államokban, a sorozat szereplői pedig mind sztárokká nőtték ki magukat, sőt egy időben a világon a legjobban kereső televíziós színészeknek is számítottak. 17 évvel a záró évad után az HBO Go-n látható Friends Reunion újra összehozta David Schwimmeréket és az alkotókat, akik egy meglehetősen laza szerkezetű, néhol szétcsúszó interjúfilmben elevenítették fel régi emlékeiket.

A Jóbarátok: Újra együtt kedvéért ismét felhúzták az eredeti forgatási díszleteket, ahova betoppanva kínosan hosszú percekig nézegethetjük, hogy az egyesével megérkező szereplők egymást ölelgetik. A filmen egész egyszerűen a sorozat iránti rajongás látszik, ami kezdetben nem tesz jót a nézői élménynek: egyszerre lehetünk tanúi annak, ahogy a színészek vagy olvasópróbát tartva vagy épp egy kvízjátékot játszva nosztalgiáznak a stúdióban, és meghallgathatunk egy élő beszélgetést is, amit a főcímdal szökőkútja előtt vettek fel.

Ezeket a szekvenciákat váltja egy némiképp értelmezhetetlen koncepciójú interjúdömping ismeretlen, hétköznapi emberekkel – akik véletlenül mind csak 3 országból kerültek ki – , valamint valahogy Kit Harringtont és David Beckhamet is beleszuszakolták a megszólalók közé. Igazi kincsesbányát rejt viszont az alkotókkal készült interjúrész, akik a kezdő koncepcióról és a castingról is rengeteg érdekes és humoros sztorit hoztak.

VALAMITŐL EGY CSAPÁSRA MÉGIS MŰKÖDNI KEZD

Ha képesek vagyunk félretenni azt a tényt, hogy ez a hat színész 17 év alatt soha nem találkozott így együtt, hogy Matthew Perry két évtizede küzd gyógyszer- és alkoholfüggőséggel, hogy a szereplők harmada nem is látta a Jóbarátok felét sem, de mégis iszonyatosan próbálják előadni, mennyire imádják egymást, akkor azért egy idő után mégis beindul a nosztalgiafaktor, és a Jóbarátok: Újra együtt olyan szinten vesz le a lábadról, mint maga az eredeti sorozat legszebb jelenetei.

David Schwimmer és Jennifer Aniston most is imádni való, ráadásul egy tök új titkot is elárulnak magukról, az alkotók zseniálisak, Matt LeBlanc pedig akármennyire próbál visszahúzódó lenni, a legjobb beszólásokkal mégis elviszi az egész show-t. Persze az érzelemdús visszaemlékezést megannyi forgatási jelenet, bakiparádé színesíti, és a film legvégén iszonyatosa nagy késztetést fogunk érezni arra, hogy újra elővegyük ezt a baromi jó sorozatot, és közel húsz évvel megint fiatalabbak legyünk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb