Szegedi Arcok

Karikó Katalin: Minden adott volt egy nagy járványhoz, tavaly januárban már látni lehetett, mi lesz ebből

Tavaly január-február magasságában már látni lehetett, mi lesz ebből – nyilatkozta Karikó Katalin a MA7 nevű, felvidéki magyar hírportálnak. Mint Szeged 2021-es díszpolgára, egyben a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója kijelentette, “minden adott volt egy nagy járványhoz.”

NEM VÉLETLENÜL MENT ILYEN GYORSAN A VAKCINAFEJLESZTÉS

A világhírű, szegedi kötődésű tudós szerint óriási tévedés azt hinni, a semmiből álltak neki koronavírus-vakcinát fejleszteni, akár ők a BioNTechnél, akár mások. A koronavírus ugyanis nem egy tudományos újdonság, 40 éve már konferenciákat rendeztek róla, és ez azóta is így van minden évben. A Pfizer és a BioNTech együttműködése sem a koronavírus miatt kezdődött, 2018 óta közösen fejlesztettek oltóanyagot influenza ellen. Kiemelte, az, hogy most influenzára vagy koronavírusra készítenek vakcinát, kis túlzással mindegy.

SOKÁIG SENKI SEM HITT A TECHNOLÓGIÁBAN

“A SARS és a MERS járványok idején, amit szintén koronavírus okozott, a tüskefehérjék nagy részét felderítették, nem volt gond rájönni, hogy jaj, hát ezt a betegséget is egy koronavírus okozza. Ezért lehetett ilyen gyorsan vakcinát fejleszteni” – magyarázta Karikó Katalin. A Nobel-díj nagy esélyese beszélt arról is, hogy sokáig nem volt senki, aki az RNS-re pénzt adott volna, nem hittek a technológiában. “Két évig dolgoztunk azon, hogy az, amit az egyetemen megcsináltunk, azt átültessük ipari viszonyok közé. Nem volt könnyű” – emlékezett vissza a fejlesztés időszakára.

HATVANHAT ÉVESEN MÁR NEM SZÁLL AZ EMBER FEJÉBE, HA A VILÁG MEGMENTŐJÉNEK NEVEZIK

“Hatvanhat évesen már nem száll az ember fejébe, ha a világ megmentőjének nevezik” – magyarázta nevetve, majd hozzá tette, az sem befolyásolta, amikor lehülyézték, és azt mondták neki, nincs értelme a kutatásainak. Elégtételt viszont nem érez a sikerei miatt. „Annyira tudom sajnálni ezeket az embereket. Tudják, hogy segíthettek volna, részesei lehettek volna valaminek, együtt örülhetnénk. Nem érzem azt, hogy nah, én megmondtam. Nincs ilyen! A kutatók máshogy látják a világot. A mi célunk megérteni dolgokat, folyamatokat, mi mitől van” – részletezte, majd kitért a karrierje mélypontjaira is:

“Voltam nagyon mélyen is. Amikor lefokoztak, nem keseregtem sokáig, örültem a szabadságnak. Később volt olyan, hogy arra jöttem haza egy konferenciáról, hogy a laboromat átrendezték, a cuccaimat kipakolták a folyosóra, már megvolt, ki viszi el a székem.”

Szeged díszpolgára az interjúban még a Harcosok Klubja című Brad Pitt klasszikusból is idézett: “ha mindent elveszítesz, nincs vesztenivalód!” A teljes beszélgetést IDE kattintva tudod elolvasni, érdemes!

Borítókép: Lamos Csaba, MA7

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb