Közélet

Breaking: Karikó Katalin átvette a Szeged Díszpolgára kitüntetést (frissítve)

Ettől a perctől kezdve hivatalosan is Karikó Katalin Szeged díszpolgára. Az időjárás kegyes volt, még a nap is kisütött a ma délután négykor kezdődő Széchenyi téri ünnepségre. A világhírű kutatónő mellett Botka László Pro Urbe díjjal tüntette ki Röst Gergelyt, a Szegedi Tudományegyetem matematikusát és Knezevics Viktort, a British Petrol országigazgatóját és szegedi irodavezetőjét, Grecsó Krisztián, Kerek Attila és Török László pedig Szegedért emlékérmet vehetett át.

A SZEGEDIEK PÉLDÁT MUTATTAK

A szegediek példát mutattak a járványhelyzet idején – kezdte beszédét Botka László a közel telt házas Széchenyi téren, mint mondta, a város lakói fegyelmezetten betartották és betartják a korlátozásokat. A koronavírus-járványt az 1700-as évek pestis – és az 1800-as évek kolerajárványaihoz hasonlította, amelyek rengeteg áldozatot szedtek Szegeden. Ezt követően méltatta a szegedi tudósokat, hangsúlyozva, a tudásban, a tehetségben és a szorgalomban hisznek a szegediek.

KARIKÓ KATALIN, A VILÁG MEGMENTŐJE

A polgármester ezt követően Karikó Katalint dícsérte, akinek a koronavírus elleni első és legmodernebb oltást köszönhetjük. Mint mondta, a kutatónő “Szegeden alapozta meg azt a tudást, amely később világhírnevet hozott neki. Ma a Föld számos országában áldják a nevét, mint a világ megmentőjét. Büszkék és hálásak vagyunk neki, hogy messze vitte és ma vissza is hozta hozzánk Szeged jó hírét! Örök dicsőség ezért Szeged új díszpolgárának, Karikó Katalinnak!”

A világhírű szegedinek fél ötkor adta át a díjat Botka László, a pillanatot vastaps követte.

RÖST GERGELY ÉS KNEZEVICS VIKTOR, A VÁROS PRO URBE DÍJASAI

Karikó Katalin után a város pro urbe díjasait köszöntötte a polgármester. Mint mondta, “Röst Gergely, az SZTE matematikusa már jó előre látta, hogy a járvány milyen komoly veszélyt jelent”, majd arról beszélt, a tudós felbecsülhetetlenül értékes munkát végez a koronavírus elleni küzdelemben.

Röst Gergelyt a BP országigazgatója és szegedi irodavezetője követte, akinek döntő szerepe volt abban, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata új központot hozott létre anno Szegeden.

Ezt követően Kerek Attilát, Grecsó Krisztiánt és Török Lászlót Szegedért emlékéremmel tüntette ki a polgármester.

Magyar Andor kollégánk videója az eseményről:

BUSA GABI ÉS BÁNHIDI BENCE KAPTA A SZEGED SPORTOLÓJA 2021 DÍJAKAT

A Szeged Sportolója díjat csütörtök délután adták át a Szegedi Városháza dísztermében, az idei évben…

  • Busa Gabriella kick-box világbajnok (és Exatlon győztes),
  • és Bánhidi Bence, a MOL-PICK Szeged játékosa vette át a rangos kitüntetést.

FRISSÍTVE (17:40): A SZEGEDI FIDESZ KÖZLEMÉNYBEN MÉLTATTA KARIKÓ KATALINT

A díjátadót követően a szegedi Fidesz az alábbi közleményben gratulált Karikó Katalinnak:

“A Szegedi Fidesz szívből gratulál Karikó Katalin Széchenyi díjas  kutatóbiológusnak, a BioNTech cég alelnökének, aki az Emberi méltóság  díja után pénteken átvehette Szeged díszpolgári címét is.

Ugyanakkor szeretnénk köszönetünket kifejezni azért is, hogy az egyik  koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztve, több millió  ember életének megmentését tette lehetővé Karikó Katalin.

A biokémikus Semmelweis Ignác, Heim Pál Szent-Györgyi Albert  nyomdokaiba lépve, meglátta azt, amit mások nem láttak, és gondolt  arra, amire senki nem gondolt, így nem kétséges, hogy helye a magyar  és az egyetemes tudomány legnagyobbjai között van.

Karikó Katalin a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett el a  vírusokkal foglalkozni, majd munkahelye 1985-ös megszüntetése után  döntött úgy, hogy külföldön folytatja pályafutását. A Pennsylvania  Egyetemen kezdett mRNS kutatással foglalkozni, amit először még nem  akart elfogadni a szakma. Mégis sikerre vitte és az egyetem  szabadalmaztatta is a módszerét, amelyet Karikó-Weissmann technikának  hívnak és számos koronavírus-vakcina fejlesztésének az alapja.”

Szívből gratulálunk a díjazottaknak, hamarosan érkezik Magyar Andor kollégánk videóriportja a legklasszabb pillanatokról!

Fotók: Török Kornél, Szeged365

Videó: Magyar Andor, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb