Közélet

Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyagokat

Most már hivatalos: júliustól betiltják az egyszer használatos műanyagokat, jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormányrendelet szerint tilos lesz bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala, olvasható a Portfolio cikkében.

NEM LESZ TÖBBÉ FÜLTISZTÍTÓ PÁLCIKA, MŰANYAG EVŐESZKÖZ ÉS TÁNYÉR SEM

Ezek alapján elbúcsúzhatunk a fültisztító pálcikáktól, a műanyag evőeszközöktől, tányéroktól és szívószálaktól, az italkeverő pálcikáktól, a léggömböktől (kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet is).

BIZONYOS TÁROLÓ EDÉNYEK IS BETILTÁSRA KERÜLNEK

Ezek az expandált polisztirolból készült ételtároló edények, azaz ételtartók, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre, az expandált polisztirolból készült italtárolók, beleértve annak kupakját és a fedelét is.

A MŰANYAG TÁSKÁK SEM KERÜLHETNEK FORGALOMBA

Továbbá betiltják a könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatalát, amelynek falvastagsága 15 mikron feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

A RENDELET BIZONYOS TERMÉKEKRE NEM TERJED KI

2023. január 1-ig kapott haladékot a nem expandált polisztirolból készült italtartó pohár, azután ennek is tilos lesz a forgalomba hozatala. Bizonyos termékekre a rendelet hatálya nem terjed ki, így például a kisgyermekeknek készült poharakra vagy az orvostechnikai eszközként használatos szívószálakra és pálcikákra.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb