Sport

Az év hétvégéje, Szegeden: Olasz Anna nyerte a nyíltvízi úszók országos bajnokságát!

A papírformát igazolva, a nőknél a szegedi Olasz Anna, a férfiaknál pedig Rasovszky Kristóf nyerte a nyíltvízi úszók országos bajnokságát. A Maty-éri evezőspályán rendezett 10 kilométeres viadalon a májusi budapesti Európa-bajnokságon ezüstérmes szegedi klasszis óriási csatát vívott, mindössze öt tizeddel előzte meg az előző országos bajnokságon győztes riválisát.

HÁBORÚ A VÍZBEN, OLASZ ANNA BAJNOK!

Igazi háborút vívott Olasz Anna és Rohács Réka, akik két hét múlva a Setúbalban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs viadalon is összecsaphatnak. A különbség mindössze öt tized volt, a trófea Szegedre került:

“Nagyon jó kis verseny volt, még jobban is sikerült, mint reméltem, mert nagyon komoly terhelésből jöttünk, gyakorlatilag sebesség nélkül úsztam ma. Az első felén kissé lassabban mentünk, utána viszont elég jól begyorsultunk, bár az utolsó körben a szembeszél eléggé megpróbált mindenkit. Ezek után külön jó, hogy még hajrázni is tudtam, nem is reméltem, hogy ilyen állapotban ez még menni fog” – mondta Olasz Anna, aki két hét múlva hasonló párharcra számít, hiszen az ötkarikás viadalon nemzetenként csak egy versenyző juthat kvótához.

RASOVSZKY ORBITÁLIS IRAMOT DIKTÁLT

A férfiaknál az olimpiai kvótás Rasovszky már az első körben hatalmas iramot diktált, egyedül veszprémi klubtársa, a medencében tokiói induló, Kalmár Ákos tudott vele tartani. Utóbbi ugyan egy időre meg is előzte az utolsó kanyar előtt Rasovszkyt, a nyíltvízi olimpikon azonban a hajrában rátett egy lapáttal és diadalmaskodott.

TAROLTAK A HAZAI PÁLYÁN BRILLÍROZÓ SZEGEDIEK

A szegedi Haász SZUE két dobogós helyezéssel is büszkélkedhet:

  • az Eb-ezüstérmes favorit, Olasz Anna bajnok lett 10 km-en,
  • míg a szakágban debütáló Fábián Bettina 7,5 km-en rögtön ezüstérmes lett élete első nyílt vízi versenyén! 

A többi szegedi eredmény is kiváló:

  • Vas Luca a 4.,
  • Farkas Tamás az 5.,
  • Fábián Milán pedig a 7. helyen végzett 10 km-en! 

“Olasz Anna edzésből érkezve is kihozta a maximumot az országos bajnokságból, az utolsó két körben végig vezetett, jól hajrázott. Vas Luca sokáig vele volt az élmezőnyben, az ő eredményének is örülök, és összességében elmondható, hogy erős volt a mezőny, remek idők születtek. Fábián Bettinát régóta érdekelte ez a szakág, most kipróbálta magát, és le a kalappal előtte, hiszen abszolút felnőtt időt ért el, végig tartotta a tempót. Persze némi rutint még szereznie kell a test-test elleni küzdelemben, de ügyesen vette az akadályokat, a jutalma pedig ifjúsági Eb-indulás ebben a szakágban is. Farkas Tamásnak érezhetően jobban sikerült ez a verseny, mint az Európa-bajnokság. A 104 fős mezőny abszolút rekord a nyílt vízi országos bajnokságok történetében, komoly mezőny gyűlt össze a Maty-éren, egyre népszerűbb ez a szakág, például az Eb-sikereknek is köszönhetően!” – nyilatkozta Gellért Gábor, a szegediek vezetőedzője a finálét követően.

Forrás és fotók: HAÁSZ-SZUE, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb