Szegedi Arcok

A szegedi kislány, akinek már a nagymesterek is kottát írnak, exkluzív interjú Haluska Lara Jázminnal, az ifjú és tehetséges hegedűművésszel

Vajon mit tesz egy szegedi 12 éves kislány, amikor nem az iskolapadban ül és tanul? Azt nem tudjuk, de azt igen, hogy Haluska Lara Jázmin bizony nem unatkozik: több mint négy éve fáradhatatlanul a hegedűjén gyakorol, néha kotta nélkül, ezzel pedig egészen a budapesti Magyar Hegedű Ünnepéig jutott legutóbb! Ezzel kapcsolatban egy kicsit kifaggattuk Larát, valamint édesanyját Kiss Haluska Andreát és kedves felkészítő tanárát Pécsiné Pánczél Máriát, hiszen sokan nem is tudják, hogy milyen tehetséges gyerekek is élnek közöttünk Szegeden!

Kíváncsiak voltunk tehát, hogy egy 12 éves gyereket mi visz rá arra, hogy a suli mellett még kitartóan a zenével is foglalkozzon. Egyszerű: “Azért szeretem, mivel általában amikor hegedülök, akkor kikapcsolódok, és így mindent ki tudok zárni és ha bármi olyan dolog van, ami bánt, akkor csak előveszem a hegedűt és boldog leszek” – mesélte magáról Lara, aki legutóbb – már negyedszerre – a budapesti Magyar Hegedű Ünnepén lépett fel, méghozzá a Benedekfi Testvérek – Lángok című darabjával.

KÜLÖN KOTTÁZTAK A MESTEREK LARÁNAK

Érdekesség, hogy a Bendekfi Testvérek nem kottáról játszanak, ezért Lara is hallás után tanulta meg először a Tangó című előadott darabot. A művészek azóta felismerték a szegedi kislány tehetségét, és a darabokat Lara részére leírták, és zongorakíséret, kis- és nagyzenekari kották írásával folyamatosan segítik a kislányt. A szegedi tehetség elmondása szerint még sokáig szeretne hegedülni, és felnőtt korában hivatásszerűen ezzel foglalkozni, amiben természetesen a családja és a felkészítő tanára is száz százalékosan támogatja!

Lara egyébként a Virtuózok V4+ különdíjasa lett, a Törökszentmiklósi Nemzetközi Hegedűversenyen kiemelt arany minősítést kapott, különdíjat a darab előadásmódjáért és a verseny abszolút győzteseként a verseny fesztivál díját is bezsebelte! Legközelebb pedig a Szegedi Nemzeti Színházban lép színpadra 13 – án. Hallgasd meg a Larával és családjával, felkészítő tanárával készült teljes riportunkat, amiben még sok-sok mindenről mesélnek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb