Kikapcs

Tekints holnap az égre, nézd a részleges napfogyatkozást az Agóra udvaráról

Nem mindennapi látványban lehet holnap részünk, ugyanis június 10-én különleges, részleges napfogyatkozás figyelhető meg az ország több pontjáról, így Szegedről is. Ebből az alkalomból pedig a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja távcsöves bemutatóra invitálja az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agóra udvarára.

MAGYARORSZÁGON MINDÖSSZE 3% – OS FEDÉS LESZ LÁTHATÓ

Az esemény délben kezdődik, akkor válik ugyanis láthatóvá hazánkban a különleges gyűrűs napfogyatkozás. Sajnos, a sarkvidékek közelében jól látható jelenségből Magyarországon mindössze 3%-os fedés látható, ami önmagában ugyan nem ígérkezik rendkívül látványosnak, de a megpillantása nem mindennapi érdekességet és kihívást jelent.

AZ ESEMÉNYEN LEHETŐSÉG NYÍLIK CSILLAGÁSZOKKAL ÉS ASZTROFOTÓSOKKAL IS BESZÉLGETNI

Egyidejűleg a Nap felszínén megfigyelhető jelenségek, a napfoltok is láthatóak lesznek a biztonságos szűrőkkel felszerelt speciális, a Nap észlelésére készült távcsövekkel, amelyek mellett csillagászokkal és asztrofotósokkal lehet majd beszélgetni az eseményen.

HA MÁR CSILLAGÁSZAT, HŐDÖR GÁBOR SZEGEDI ASZTROFOTÓS KÉPEI HÓDÍTÓ ÚTJUKRA INDULTAK, MUTATJUK, HOL JELENTEK MEG LEGUTÓBB

Hődör Gábor újabb sikereket ért el csodálatos asztrofotóival. A Rádió 88 munkatársának képeit már láthatta a csillagászat iránt érdeklődő olvasóközönség a National Geographic magazinjaiban is, ezúttal pedig egy francia lap csapott le a fantasztikus felvételekre, tette közzé a szegedi asztrofotós Facebook oldalán.

Forrás: Szegedi Csillagvizsgáló

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb