Emlékszel, mikor pánik tört ki, hogy élelmiszer hiány is lehet a pandémia miatt? Nem lett!
Ez pedig nem véletlen. Szeged, Csongrád – Csanád megye, de a teljes Dél-Alföld napsütötte óráinak magas száma, a jó minőségű földek, és nem utolsó sorban a mezőgazdasági tradíciók miatt mi vagyunk Magyarország éléskamrája. A legízletesebb zöldségek és gyümölcsök tényleg a Dél-Alföldön teremnek, de feladat van bőven ezen a területen is. Az agrárexport lehetőségeinek átalakulása és a kormány giga támogatása sokat lendít ezen az ágazaton. Farkas Sándor miniszterhelyettes (Agrárminisztérium) , aki maga is több évtizeden keresztül aktívan is részt vett ebben az ágazatban, a Szeged365 familynek elárulta, hogy a pandémia még jobban megerősítette a mezőgazdaság szerepét.
Farkas Sándor miniszterhelyettes azt is kiemelte nekünk Szentesen, hogy a gazdák, a vidéki élet újra visszakapta a rangját. A pandémia rámutatott arra, mekkora szorgalom és tudás van a gazdák birtokában, ami hatalmas lehetőség Magyarországnak.
Egészen pontosan a pandémia rámutatott arra, hogy
- ha nincs biztos hazai élelmiszeripar, akkor gyorsan gondok lehetnek egy egészségügyi vészhelyzet alkalmával
- hatalmas lehetőség rejtőzik még mindig az agráriparban, amelyet jól kihasználva nem csak a hazai piacot tudjuk ellátni, de hatalmas agrárexportot is tudunk kialakítani
- a hazai gazdák szívvel lélekkel dolgoznak, gazdálkodnak, de mára már közgazdásznak, jogásznak és kereskedőnek is kell lenniük. Ezeken a területeken külön segíteni kell, hogy a gazda a gazdálkodás versenyképességén és digitalizáció bevezetésén tudjon maximálisan dolgozni
Szegeden és a régióban pedig a legfinomabb zöldségek és gyümölcsök teremnek, ami legyünk őszinték ezerszer finomabbak, ízletesebbek, mint a külföldi importáru, amit sokszor még éretlenül hoznak be az országba.
Egy hozzászólás