Blog

Szeged 365 remember: kereken 10 éve zárta be kapuit a legendás SZOTE Klub

Csak úgy záporoznak felénk a szegedi éjszakához kötődő jubileumok, hol így, hol úgy:

Akárcsak a Mars téri konkurense esetében, itt is generációk nőttek fel, a Dóm téri bulihely 2011. június 15-ig meghatározó helyszíne volt a szegedi éjszakai életnek. A júniusi We love the 90’s blogunkban elcsíptünk néhány ikonikus arcot egy-egy sztorizásra plusz tartottunk egy időutazós lapszemlét a bezárás előtti kalandos (és nem túl vidám) hónapokról.

Se nem sznob, se nem alter, a SZOTE Klub valahogy évtizedeken át hozta az arany középutas bulihely feelingjét, egészen 2011-es bezárásáig. Emlékszem, míg egyetemista koromban egy kicsit a JATE volt a “tarisznyás”, a Sing Sing a “Bömbikulcsos” fiúk-lányok találkahelye, addig a SZOTE mindkét végletet tökéletesen ki tudta szolgálni. Irtózatosan működtek Novák, Harmath, Lennard, Patkós Doktor és szegény Raten (a szegedi éjszaka ikonikus arca három éve, tragikus hirtelenséggel ment el közülünk) bulijai, nagy arcok voltak a pultosok de még a kidobók is. Patent volt a hely (sőt, később szó szerint az is lett belőle, de erről majd később), imádtuk. Velünk együtt rengeteg szegedi érzett így, a több évtizedes sikersztorinak azonban kereken 10 éve vége szakadt – a következő blogposztunkban végig pörgetjük a bezáráshoz vezető eseményeket plusz elcsípünk három közismert arcot a régi SZOTE-crewból egy kis múltidézésre, megspékelve a korszak legzúzósabb party-fotóival.

2010 NYARA: BEINDULTAK A PLETYKÁK

Még 2010 nyarán, a SZOTE nyári bezárása kapcsán kapott szárnyra az egyetemi pletyka plusz a tonnányi találgatás: hamarosan végleg bezár a legendás klub. A hely két és fél hónapra tényleg bezárt, az oktatási épületet felújították, így a Szabadtéri által használt öltözőket és egyéb kiszolgáló helyiségeket nem tudták használni a színészek, ezért az egyetemi klubhelyiséget használták. A klub augusztus végén aztán megnyitott, a bulik elindultak, a pletykák azonban maradtak.

EGY NEM TÚL BARÁTSÁGOS FÜRDŐZÉS TÖRTÉNETE AZ AQUAPOLISBAN

A dátum még mindig 2010, immáron augusztusban járunk, a pite itt kezdett forróvá válni. A klubot üzemeltető Benke Csaba a Hír TV egyik műsorában azt mesélte, 2010 augusztusában megkereste két – a szegedi egyetemi életben mozgó – férfi, hogy tárgyaljanak a szórakozóhely jövőjéről az Aquapolis egyik medencéjében. “Az ajánlat a következő volt: 75 milliót fizetek egy összegben, majd évente még 25 milliót, és cserébe hagynak dolgozni, mint a SZOTE Klub üzemeltetője. Még ha akartam volna sem tudtam volna előteremteni ennyi pénzt” – nyilatkozta Benke Csaba.

444 EZERRŐL 2,5 MILLIÓ FORINTRA NŐTT VOLNA A HAVI BÉRLETI DÍJ

Mint az idő közben megszűnt Szegedcafé.hu írta, az üzemeltető Tisza Med Kft. nettó 444 ezer forint plusz rezsi bérleti díjat fizetett az egyetemnek az ingatlanért, amely azért volt ennyire alacsony, mert a bérleti díjba beleszámolták azoknak az “állagsérelem nélkül el nem távolítható fejlesztéseknek” a költségeit, amelyeket több tíz millió forint értékben hajtott végre az üzemeltető. A SZOTE Klubnak helyet adó ingatlant kezelő Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) 2010 októberében levelet küldött, melynek lényege, hogy az ÁOK 2010. november 15-i határidővel felbontja a klubbal kötött szerződést, mivel szerintük kevés volt a bérleti díj – azzal együtt is, hogy ekkor még a klub 9,6 millió forint értékű fejlesztést lakhatott volna le a szerződés lejártáig, 2013 szeptemberéig.

A SZOTE Klub vezetése a Hír TV korabeli anyaga szerint két ajánlattal állt elő, ebből a másodikat (800 ezer forintra növelik a bérleti díjat, elfelejtik a 9,6 milliós “kintlévőséget”, viszont kötnek egy új, 5 évre szóló szerződést) első körben elfogadta az egyetem vezetése, a következő megbeszélésen viszont állítólag előkerült egy módosítás, amely szerint az üzemeltetőknek minden év január 15-ig további bruttó 20 millió forintot kellett volna átutalnia az ÁOK-nak.

SORRY, WE ARE CLOSED

A közönség számára a hideg zuhany kereken 10 éve, 2011 nyarán jött, a klub üzemeltetői azt írták ki közösségi média oldalukra, hogy június 15 és 25. között technikai okok miatt zárva tartanak, a következő buli időpontját június 29-re lőtték be (“SZ.U.SZ. – Szenvedések utáni Szote Buli DJ Novakkal” címen). Ezt követte egy újabb poszt, immáron 29-én, ami már arról szólt, hogy a fenti esemény is elmarad, illetve arról, hogy bizonytalan ideig zárva fognak maradni.

VISZLÁT SZOTE, HELLO PATENT, VISZLÁT PATENT

A sztorinak gyakorlatilag itt lett vége, Benke Csabáék az utolsó verzióba nem mentek bele, az egyetem pedig 2011. május 12-én levélben szólította fel a SZOTE Klub üzemeltetőjét, hogy 48 órán belül hagyják el a bérelt helyiséget. A sztori a Kárász utcai Átriumban megnyitott Patent Klubban ért véget, ahol a régi gárdával egy új szórakozóhelyet indított a szegedi vállalkozó, azonban ez elég gyors és szomorú véget ért.

ÍGY LÁTTA AZ ÜGYET AZ EGYETEM

A fenti természetesen az üzemeltető verziója, úgy korrekt, ha előássuk az egyetem korabeli közleményét is. “A Szegedi Tudományegyetem vezetése megvizsgálta a SZOTE Klub működtetésének körülményeit, és megállapította, hogy a Klub az SZTE számára előnytelen kondíciók mellett, és amint az a környéken lakók, illetve az egyetem dolgozóinak panaszai alapján kikövetkeztethető, a környezetét zavaró módon működött” – tájékoztatta 2011 júliusában a Hír6.hu-t az SZTE akkori rektora, reagálva a történtekre. Mint a tíz évvel ezelőtti közlemény írta, ezen körülmények megfontolásával az SZTE, élve a vonatkozó szerződésben biztosított hat hónapos indoklás nélküli felmondás jogával, az üzemeltetési szerződést a Tisza Med’97 Kft-vel megszüntette. Az erre vonatkozó döntés végleges, az egyetem vezetése az épületben hasonló szórakozóhely működtetését sem a korábbi, sem más partner bevonásával nem tervezi” – szólt a közlemény.

HÁROM ARC, HÁROM EMLÉK A RÉGI SZÉP IDŐKBŐL

Volt egy semmi máshoz nem hasonlítható hangulata a SZOTE Klubnak, ehhez a se nem “tarisznyás”, se nem “Buffallo cipős”, laza, szabad, szerethető feeling-hez pedig nagyon sokat tettek hozzá az ott dolgozó lemezlovasok, pultosok és még a biztonságiak is – a SZOTE-féle security staff szokatlanul barátságos volt az akkoriban szokásos “standard keményfiú” vonalhoz képest. Szóval, ha már SZOTE-arcok, el is csíptünk három közismert karaktert a hőskorból:

  • Adamik Katát (azóta Ludvigné Adamik Kata), a vendéglátós csapat szívét-lelkét, aki volt pultos, pultfőnök, meg úgy általában mindenki is a SZOTE-ban,
  • Leczkési Lennardot (Dj Lennard), aki gyakorlatilag itt kezdett el úgy igazán lemezekkel zsonglőrködni,
  • és Sárközi Robit, a biztonsági csapat egykori főnökét, aki a Szeged 365 indulása óta a UFC kibeszélő rovatunk házigazdája is.

Kata: “Imádtam a csapatot, egy nagyon erős, összetartó brancs alakult ki az évek alatt és igen, ebbe Csaba, a tulaj is beletartozott, nagyon korrekt embernek ismertem meg. A SZOTE igazi esszenciáját a hatalmas, egybe nyitott tér adta meg, gyakorlatilag mindegy volt, hogy a pultnál állsz, a bejáratnál vagy a tánctéren, gyakorlatilag mindig együtt pulzáltál a bulizókkal.”

Lennard: “Gyakorlatilag innen indultam, itt és a RETRO Klubban voltam először rezidens, imádtam ezt a helyet, főleg a szombati Shine on party-kat, de azt sem felejtem el, amikor Novákkal Face 2 Face-ben nyomtuk a bulit, dupla pulttal, felváltva keverve a zenéket. Hogy mi volt, amit a legjobban szerettem benne? A hajnali összeomlást, a bulik legvégén, 4 óra körül mindig jött egy extra tombolás. Hogy mit tanultam meg? Azt, hogy vigyázni kell az Istennyilával (a SZOTE legendás koktélja, vodkával, citromlével és szódával, 10-ből 9 vendég ettől dőlt ki 2010 környékén)!”

Robi: “Legendás korszak volt, legendás bandával, a ruhatárosoktól kezdve a pultosokon és a diszkósokon át az én csapatomig rengeteg nagy karakter dolgozott akkoriban a SZOTE-ban. Sajnáltam ezt az egészet, nem ezt a befejezést érdemelte sem a klub, sem a közönség. Visszatérve a brancsra, annyira megszerettem a velem dolgozó biztonsági őröket, hogy amikor később szóba került, hogy vigyük el a Hungi őrzését, akit csak tudtam, magammal vittem a régi srácok közül. Büszke vagyok rájuk!”

Nálad mi a helyzet? Van egy klassz sztorid a kereken 10 éve bezárt SZOTE klubból? Esetleg egy zúzós fotód? Dobd el üzenetben vagy Facebook kommentben!

Fotók: SZOTE klub, Facebook

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb