Közélet

Hétfőn megkezdik a Pick Arénához tartozó árvédelmi létesítmény kivitelezését, forgalmi korlátozás lesz

Június 21-én, azaz hétfőn megkezdik a Felső Tisza-parton, a Sárga üdülőtelep lejáró útja és az Etelka sor között a kiegészítő árvédelmi létesítmény kivitelezését, amely az épülő Pick Aréna része lesz. Ez sajnos nagyobb zajhatással és forgalmi korlátozásokkal, sávelterelésekkel is járhat – értesítette szerkesztőségünket a WHB Group, a kivitelező vállalat.

Mint írják, az épülő csarnok tervezése során kiderült, hogy a terület egy része sajnos a nagy árvizek esetén vizesedhet, azaz a terület buzgár veszélyes. További problémát jelent, hogy a gáttest alatt egy 3-4 méter vastag homokréteg található, ami sajnos kedvező a buzgárosodás szempontjából. Ahhoz, hogy az épülő kézilabdacsarnok biztonságban legyen, és bármikor használni lehessen, nagyon fontos, hogy a feltárt homokréteg a Tisza folyó felől lezárásra kerüljön, aminek a megoldása a leggazdaságosabban függőleges irányú jetpanelek alkalmazásával érhető el.

NAGY KÖRÜLTEKINTÉSSEL IGYEKEZNEK A MUNKÁLATOKAT ELVÉGEZNI

Hamarosan a cég elkezdi a vízzáró jetfal kivitelezését a hozzátartozó monolit vasbeton szögtámfallal, valamint a rá építhető mobil árvízvédelmi fallal, egy kb. 620 méter hosszú szakaszon. Természetesen a munkákat nagy körültekintéssel, a környezetvédelmi szempontokat minél inkább szem előtt tartva törekednek elvégezni. Ökológiai szempontból a fakivágást igyekeznek minimalizálni, úgy alakítják a helyszíni organizációt, hogy lehetőség szerint teljes mértékben elkerüljék az „erdőírtást”. A kivitelezés során a meglévő vízoldali töltés rézsűt is rekultiválják, ebből kifolyólag az ártérben is fognak dolgozni munkagépekkel, de itt is nagyon körültekintően.

A FELSŐ TISZA-PART LÁTKÉPÉN IS JAVÍTANAK

A rézsű rekultiválással, valamint az új járdaszint alá kerülő- így nem látszó – szögtámfallal és rá építhető mobil fal fogadására kialakított szerkezettel, nem csak a Felső Tisza-part látképén javítanak, de a modern mélyépítő technológiának köszönhetően megvédik Szeged városát az esetleges árvizektől ezen szakaszon, olyan módszert alkalmazva, amely illeszkedik a már elkészült belvárosi árvízvédelmi rekonstrukcióhoz. A kivitelezés várhatóan 2021. június 21-én kezdődik, melynek időtartama a kezdéstől számítva kb. 150 munkanap. A kivitelezési munkák sajnos nagyobb zajhatással és forgalmi korlátozásokkal, sávelterelésekkel is járhatnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb