Mindenmás

Napi pakk: 37 fokos kánikula, nyári napforduló, hídmosás és felújítási munkálatok tömkelege Szegeden

Légkondi bekapcsol, szalmakalap elővesz – hétfőn már igazán bekeményít a nyár, 37 fokkal kezdjük meg a hetet és a nyári napfordulót Szegeden! Ma kezdődik az Oskola utca és a Stefánia rekonstrukciója, de megkezdik a Pick Arénához tartozó árvédelmi létesítmény kivitelezését is Szegeden. Kortyolj bele egy nagyot kávédba és kezd a napot a Szeged365-tel, meghoztuk a napi pakkot!

ŐKET KÖSZÖNTSD NÉVNAPJUKON

Alajos, Leila, Alojzia, Alóma, Demetria, Fillisz, Kloé, Lejla, Léla, Lulu, Lujza, Olga, Radomér, Ralf.

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a nyári napforduló! A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van (esetenként 22-én vagy 20-án), ami azt jelenti, hogy ma van az év leghosszabb nappala, de ez jelzi a csillagászati nyár kezdetét is.
  • 250 éve a Szent Jobb Budára érkezett. Az ereklyét Mária Terézia váltotta ki a raguzai domonkos kolostorból. A Szent Jobb nemzeti és katolikus ereklye, amely feltételezhetően Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze.
  • 108 éve Tiny Broadwick ejtőernyős ugrást hajtott végre repülőgépről. Ő volt az első női ejtőernyős.
  • 48 éve megszületett Juliette Lewis amerikai színésznő (Alkonyattól pirkadatig; Született gyilkosok). 
  • 20 éve meghalt John Lee Hooker amerikai bluesénekes, gitáros és dalszövegíró (Boom Boom).
  • 1 éve hunyt el Bálint György, azaz “Bálint gazda” kertész- és mezőgazdasági mérnök, író, újságíró.

BETÖR AZ IGAZI KÁNIKULA SZEGEDRE

Bekeményít a nyár, hétfőn már akár 37 fok is lehet Szegeden! A napsütés mellett időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, elszórtan előfordulhatnak helyi záporok, zivatarok. Többfelé élénk, néhol erős lehet a déli-délnyugati szél. A legmelegebb órákban akár 32-37 fokot is mérhetünk.

MÁTÓL MEGKEZDIK AZ OSKOLA UTCA ÉS A STEFÁNIA REKONSTRUKCIÓJÁT

Kezdődik az Oskola utca és a Stefánia rekonstrukciója. Az önkormányzat szerint az összesen egy évig tartó felújítás célja, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés Magyarország egyik legforgalmasabb kerékpáros tengelyén, nomeg az, hogy gyorsuljon a Szeged és Újszeged közötti forgalom.

KEZDŐDIK AZ ÁRVÉDELMI LÉTESÍTMÉNY KIÉPÍTÉSE AZ ÉPÜLŐ PICK ARÉNÁNÁL

Június 21-én megkezdik a Felső Tisza-parton, a Sárga üdülőtelep lejáró útja és az Etelka sor között a kiegészítő árvédelmi létesítmény kivitelezését, amely az épülő Pick Aréna része lesz. Ez sajnos nagyobb zajhatással és forgalmi korlátozásokkal, sávelterelésekkel is járhat.

HÍDMOSÁS MIATT FORGALOMKORLÁTOZÁS LESZ

Hídmosást végeznek a szakemberek Csongrád-Csanád megyében az Algyői Tisza-hídon, a Csongrád utáni Tisza-hídon, majd a Makói Maros-hídon 2021. június 21 és 24 között, hétfőtől csütörtökig.

ISMÉT KÖZLEKEDIK A SZEGED-SZABADKA KÖZÖTTI AUTÓBUSZJÁRAT

Újabb könnyítés az utazóknak: a szabadkai Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat bejelentése szerint június 21-től, azaz mától ismét közlekedik a Szabadka-Szeged autóbuszjárat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb