Mindenmás

Tavaly a szegedi levegő volt a legporosabb az országban

Egy uniós kutatás szerint, a vizsgált négy hazai nagyváros közül Szeged levegőjében kering a legtöbb finom szállópor – írja a Népszava, vagyis Magyarországon belül Szegeden mutatták ki a legrosszabb (2019-2020 közötti) légszennyezési adatokat.

A múlt héten megjelent tanulmány oldala szerint a felmérésben szereplő négy hazai nagyváros közül kizárólag Szeged kapott rossz minősítést. Ez annyit tesz, hogy egy köbméter levegőben átlag 15-25 – Szeged esetében 15,9 – mikrogrammnyi, nagyon kis méretű, így rendkívül egészségkárosító, 2,5 mikrométeres részecske (PM2,5) kering. Ehhez képest Budapest 14,2, Győr 13,7 és Pécs 13,5 mikrogramm PM2,5-öt tartalmazó levegője „közepes”.

EURÓPAI VISZONYLATBAN SZEGED A 257-IK

A felmérésben kedvezőbb hazai érték nem szerepel: Debrecenről nincs adat, amiként a jellemzően igen szennyezett Miskolc mellett sem szerepel érték. Az ügynökség választott fókusza azért fontos, mert Magyarországon a különböző szennyezőanyagok közül a – főleg a rossz minőségű fűtésre és az autós közlekedésre visszavezethető, többek között rákos, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozó – PM2,5 mennyisége a kormány saját bevallása szerint is nő. Az ügynökség uniós szintű kutatása során 415 európai város 2019-2020-as átlagos finompor-szennyezettségi adatát tették közzé és összehasonlíthatóvá. A listán első a svédországi Umea, a finn Tammerfors és a Portugál Funchal. A legutolsó két spanyol város és a görög Volos. Szeged a 257., Budapest a 240., Győr a 232., Pécs pedig a 228.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb