Közélet

Totális háború: újabb szúnyoginvázió jön, soha nem látott gyérítéssel kontráznak

Szívós szúnyoginvázióra figyelmeztet a katasztrófavédelem – írja az Index. A hatóság felhívta a lakosság figyelmét, hogy az elmúlt időszakban sok helyen, főként a folyóparti településeken jelentek meg tömegesen a vérszívók.

AZ EDDIG LEGNAGYOBB GYÉRÍTÉS VESZI KEZDETÉT, TIZENEGY MEGYÉBEN, 404 TELEPÜLÉSEN

Az elmúlt héten több mint háromszáz településen léptek fel a szúnyogokkal szemben. A központi szúnyoggyérítés már április végén megkezdődött, az első lépés az úgynevezett biológiai módszeres gyérítés, ami a szúnyoglárvákat likvidálja. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. A kifejlett szúnyogok ellen a kémiai szúnyoggyérítés a megoldás, ami idén is végezhető repülőről.

A LEGERŐSEBB SZÚNYOGÁRTALOM A TISZA ÉS MELLÉKFOLYÓI, MENTÉN TAPASZTALHATÓ

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a szúnyoggyérítés során a legnagyobb nehézség, hogy akár egy deciliter vízben is százával képesek kifejlődni, egy nagyobb esőzés után pedig milliószámra jönnek létre olyan pocsolyák, amelyek optimális tenyészőhelyet jelentenek számukra.

SZEGEDEN 3000 HEKTÁRON GYÉRÍTENEK A HÉTEN

Szegeden 3000 hektáron megy a küzdelem a június 21-27. közötti héten. A pontos gyérítési tervet és menetrendet – magyarán mondva azt, hogy mikor járnak a lakóhelyed környékén a katasztrófavédők – IDE kattitva tudod megnézni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb