Mindenmás

Szőke Tisza, balatoni verzió? Százéves hajóroncsot találtak a nádasban

Ha már fél Szeged a Balaton felé menekül a kánikula elől, hoztunk egy hírt a hétvége fináléjára a magyar tengerről (is): százéves rozsdavert hajóra bukkant egy vitorlázó a balatoni nádasban Balatonalmádi Budatava településrésze közelében.

A vitorlázó férfi nem mindennapi felfedezéséről a VEOL hírportál számolt be, a hajótest erősen korrodált, és a faszerkezet sincs a legjobb állapotban. A megtaláló úgy gondolta, balesetveszélyes lehet kalandvágyból megközelíteni és felmászni rá. Nem is tette, viszont a vízi járművek iránt érdeklődő emberként utánanézett, és kiderítette, hogy nem akármilyen roncs pusztul Budatavánál:

a Hajóregiszter és a Balatoni hajók információi szerint a Fogas névre keresztelt, csaknem százéves motoros halászhajóról van szó, amit 1928-ban Ausztriában gyártottak, és amelyet ugyanabban az évben meg is vásárolt a Balaton Halászati Rt.

A kiszolgált naszádot – amelynek 40 lóerős motorját nyersolaj hajtotta – a második világháborúban, 1944. december 1-jén a balatonfüredi hajógyárban felfegyverezték, majd 11 évvel később leselejtezték és eladták. 1955 utáni sorsáról nincsenek információk, de a Hajóregiszter oldalán 2008 óta közölnek fotókat az „ismeretlen tulajdonban lévő”, egyre rosszabb állapotba kerülő hajótestről.

Az Index arról ír, hogy a hajóroncsot újra és újra felfedezik. Legutóbb 2015-ben készült róla HD minőségű víz alatti felvétel, nem is akármilyen:

HAJÓRONCSBAN IS SZEGED AZ ELSŐ

Balatoni roncshajó ide vagy oda, a Mad Max style vízi járművekben is Szeged a No1., a jó öreg Szőke Tiszát egyszerűen nem lehet überelni – sem monumentalitásában, sem tragikus sorsát illetően. Bő egy éve emelték ki az elsüllyedt szegedi legendát, azóta a parton rohad tovább (sajnos).

A Szőke Tisza kalandos története során volt már:

  • luxusgőzös,
  • Horthy Miklós kormányzó kedvenc sétahajója,
  • turistahajó,
  • forgalomból kivont üdülőhajó,
  • végül a 80-as, 90-es évek ikonikus szegedi diszkóhajója.

A tápéi téli kikötőben árválkodó Szőke Tisza mellett – ha mozgat a téma – nem semmi vizuális kaland a hattyasi kikötőben lévő roncsok felfedezése sem, mielőtt elindulnál, íme egy kis kedvcsináló Szeged 365 videó:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb