Szegedi Arcok

Szeged365 kisokos: hogyan óvjuk kis kedvenceinket a hőségtől? Interjú Farkas Gabriellával, a Tappancs Állatvédő Alapítvány elnökével

Lassan a nyár közepén járunk, és mint az lenni szokott ilyenkor, ránk szakadt hirtelen az embert próbáló óriási kánikula, és ezek a 40 fok közeli hőmérsékletek nemcsak minket viselnek meg, hanem kis négylábú kedvenceinket is ugyanúgy. Hogy, hogyan tudjuk háziállatainkat a tikkasztó hőségtől megvédeni, arról Farkas Gabriellával, a Tappancs Állatvédő Alapítvány elnökével beszélgettünk.

LEGYEN MINDIG ÁRNYÉK ÉS FRISS VÍZ KUTYUSAINK SZÁMÁRA

Farkas Gabriella elmondta, a legfontosabb ebben a hőségben, hogy háziállataink élettere mindenképp árnyékos, lehetőség szerint hűvös helyen legyen, ez kiváltképp igaz a kertben, udvarban tartott kutyákra, mert náluk szokott előfordulni az a probléma, hogy nem tudnak árnyékba behúzódni. Pedig egy ház, egy fa árnyéka már rengeteget tud segíteni számukra, hogy elviselhető legyen ez az időszak. A másik nagyon fontos dolog, hogy mindig legyen előttük friss ivóvíz, tudják a szomjukat oltani és ezzel magukat hűteni. Ha van fürdési lehetőség, hogy a kutyák bundáját be tudjuk nedvesíteni, az is nagyon sokat jelent.

Fotó: nepszava.hu

FONTOS, HOGY NE A LEGNAGYOBB HŐSÉGBEN VIGYÜK KEDVENCEINKET SÉTÁLNI

A lakásban tartott kutyáknál a legfontosabb dolog, hogy a séta időpontját semmiképpen se időzítsük a legnagyobb hőségre, hiszen, ahogy nekünk sem ajánlott a déli órákban kint lennünk, ugyanúgy kutyusainkat is meg kell ettől kímélni. Érdemes kora reggelre időzíteni a sétát, délután pedig inkább csak egy gyors egészségügyi séta javasolt. Nagyon oda kell figyelnünk a beton hőfokára is, ha van lehetőségünk rá, inkább az árnyékos helyeken közlekedjünk.

Fotó: kutyavilag.lapunk.hu

KÖNNYŰ TÁPLÁLÉKOT ADJUNK HÁZIÁLLATAINKNAK A KÁNIKULÁBAN

A kánikulában az is fontos kedvenceink egészségének megőrzése érdekében, hogy ne a nehéz, zsíros ételeket, hanem könnyű táplálékot adjunk számukra, mint például a lédúsabb és szaftosabb konzervek, vagy a főtt ételek.

Fotó: welovebudapest.com

A VADON ÉLŐ ÁLLATOKNAK IS ÉRDEMES ILYEN MELEGBEN VIZET KITENNI

Ebben a melegben a kis vadon élő állatkáknak, mint a madarak és a sünök is érdemes egy kis tálkában vizet kihelyezni, nagyon meg fogják hálálni a gondoskodást. De, ha már odaszoktattuk a vízzel magunkhoz például a süniket, figyeljünk arra, hogy mindig legyen is számukra friss víz.

Fotó: latinkert.hu

CICÁINK SZÁMÁRA IS GONDOSKODJUNK MINDIG FRISS VÍZRŐL ÉS ÁRNYÉKOS HELYRŐL

A kertben tartott cicák ugyan el tudnak húzódni hűvösebb helyekre, de számukra is nagyon fontos, hogy friss víz mindig legyen előttük. A lakásban tartott cicák esetében pedig otthonunkat szükséges hűteni, amennyire csak lehetőség van rá.

Fotó: explicitmagazin.blog.hu

NE HAGYD KIS KEDVENCEDET AZ AUTÓBAN

Nem lehet eleget mondani, hogy ebben a hőségben egy percre se hagyjuk az autóban magára háziállatainkat. Ha pedig például nyaralni magunkkal visszük kutyusunkat, érdemes az utazást a hajnali, vagy az éjszakai órákra időzíteni, amikor még hűvösebb a levegő.

Fotó: azenkutyam.hu

MI A TEENDŐNK, HA KIS KEDVENCÜNK HŐGUTÁT KAPOTT?

Ha nagyon liheg a kutya és elgyengül, akkor hideg vízzel kell locsolni és mihamarabb állatorvoshoz vinni, mert ez életmentő lehet. Tehát ebben a helyzetben nincs mese és idő a habozásra, azonnal kezdjük meg kis kedvencünk hűtését és haladéktalanul vigyük állatorvoshoz!

Fotó: femina.hu

Hallgasd meg a témában Farkas Gabriellával, a Tappancs Állatvédő Alapítvány elnökével készített teljes interjúnkat is!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb